Sis mares se sumen a la primera campanya per aconseguir donants de llet materna al CAP Osona de Vic

L’ASSIR Osona de l’Institut Català de la Salut (ICS) a la Catalunya Central, el Consorci Hospitalari de Vic i el Banc de Llet Materna han impulsat una campanya per aconseguir donants de llet materna a la comarca.

El passat dimecres, 24 de novembre, el CAP Osona de Vic va acollir les sessions informatives individuals per a les sis mares interessades en la primera campanya de donació de llet, una proposta que s’organitza per primera vegada des de l’ICS i que té l’objectiu de garantir la disponibilitat de llet materna per a tots els infants prematurs extrems que no puguin ser alletats per la seva mare.

La campanya de donació de llet ha estat impulsada conjuntament per part del Consorci Hospitalari de Vic, el Servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) d’Osona i el Banc de Llet Materna (del Banc de Sang i Teixits).

Quins requisits cal complir per ser donant?

Per poder donar llet, només cal complir uns requisits bàsics: estar alletant el propi nadó de menys d’un any, seguir uns hàbits de vida saludables i presentar un bon estat de salut.

La donació de llet està contraindicada en els següents casos: en mares que prenen medicació regular amb determinats fàrmacs o que consumeixen drogues o altres tòxics, que pateixen certes malalties cròniques o infeccioses (com ara el virus de la immunodeficiència humana (VIH) o l’hepatitis B i C), que són fumadores o que consumeixen begudes alcohòliques, o que han tingut cèl·lules malignes.

La llet materna pot salvar la vida d’un nadó prematur

La llet materna és el millor aliment que pot rebre un nadó, ja que és molt més completa que qualsevol altra alternativa. Conté proteïnes, anticossos i greixos que garanteixen el creixement i protegeixen el lactant de les malalties més freqüents, com ara la diarrea i la pneumònia. També és beneficiosa per al desenvolupament neurològic i visual.

Banc de Llet Materna

El Banc de Llet Materna és un centre especialitzat que s’encarrega de recollir la llet de mares donants, processar-la de manera segura i subministrar-la a les unitats de Neonatologia dels centres hospitalaris. A més, garanteix que la selecció, l’extracció, l’acceptació i el processament de la llet es fan d’una manera eficaç i segura.

El seu objectiu principal és assegurar l’alimentació amb llet materna de tots els prematurs o nounats de Catalunya que ho necessitin per prescripció mèdica i que, per causes majors, no puguin ser alletats per la seva mare.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Activitats, Notícies, Salut sexual i reproductiva i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.