Tens al dia la teva farmaciola?

És important que periòdicament revisem els medicaments que hem anat guardant i retirem els caducats, els que porten un temps oberts o restes de tractaments que ja hem acabat. D’aquesta manera evitarem confondre els medicaments a l’hora de prendre’ls, prendre un medicament caducat o en mal estat i saber si disposem a la nostra farmaciola del que necessitem.

Respecte a les caducitats hem de tenir present que els medicament es poden fer servir fins a l’últim dia del mes que indica la data de caducitat de l’envàs. Per exemple si posa 10/2019 vol dir que el podrem fer servir fins el 30 d’octubre del 2019. En el cas que detectem que, tot i no haver arribat la data de caducitat, ha canviat l’aspecte, el color o la consistència, també el retirarem.

Hi ha casos en que els medicaments, un cop oberts, caduquen abans de la data indicada en l’envàs (que seria la caducitat de l’envàs sense obrir). És el cas dels col·liris, que habitualment duren un mes oberts; els xarops antibiòtics que s’han de descartar un cop acabat el tractament; xarops d’ibuprofè, que poden durar fins un any o el de paracetamol, durant 6 mesos. Aquests temps són orientatius, per tant haurem de consultar sempre el prospecte per saber fins quan fer-los servir.

I un cop hem fet neteja de la farmaciola, què fem amb tot el que hem retirat? És molt important per al medi ambient que tots aquells medicaments caducats, com restes de tractaments sobrants, envasos o dispositius d’inhalació buits vagin a parar al punt SIGRE de la farmàcia. El punt SIGRE és aquell contenidor amb una creu de color verd que tenen a totes les farmàcies. No es tracta d’un punt de reciclatge o reaprofitament de medicaments, sinó que serveix per tractar aquests residus de forma adient per a què no contaminin el medi ambient.

I tu, ja tens la teva farmaciola al dia?

La setmana que ve t’explicarem: Amb què haig de sortir de la consulta mèdica?

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.