Professionals d’atenció primària de Vic promouen la reducció del consum d’antiinflamatoris en persones que pateixen malalties cròniques

Els professionals de l’Equip d’Atenció Primària Vic Nord duen a terme una campanya per aconseguir un ús adequat dels antiinflamatoris no esteroidals (AINE), entre els quals hi ha medicaments tan coneguts i utilitzats com l’ibuprofèn, el naproxèn o el diclofenac, entre d’altres. Aquests medicaments tenen propietats analgèsiques, antipirètiques i antiinflamatòries i es fan servir en malalties que causen dolor i inflamació, però un ús inadequat i perllongat d’aquests fàrmacs en pacients amb patologia crònica (com ara la malaltia cardiovascular, renal o hepàtica) pot generar descompensacions i agreujament de la malaltia de base. Per això,  els professionals d’atenció primària, en col·laboració amb les oficines de farmàcia, estan fent activitats divulgatives entre la ciutadania.

Els beneficis d’aquests antiinflamatoris només estan demostrats quan hi ha una patologia que requereix tractament per a la febre, el dolor i una acció antiinflamatòria, com per exemple artrosi, patologia reumàtica, malaltia muscular esquelètica,  otàlgies, còlics renals, cefalees o traumatismes. El tractament hauria de ser de curta durada i sempre sota la supervisió d’un professional, perquè aquests fàrmacs es relacionen amb un perfil ampli d’efectes secundaris i adversos per a la salut, sobretot en persones afectades per malalties cròniques: en la malaltia cardiovascular poden afavorir la descompensació de la insuficiència cardíaca; en la malaltia renal crònica, en alguns casos, es pot arribar al fracàs renal agut, i estan contraindicats en la insuficiència hepàtica.

Per tal que els usuaris tinguin la màxima informació, els professionals d’atenció primària de l’EAP Vic Nord fan difusió escrita de les recomanacions i  consells breus sobre l’ús correcte dels antiinflamatoris no esteroidals entre els pacients que pateixen una patologia crònica hepàtica, renal o cardiovascular. A més, l’ICS Catalunya Central està col·laborant amb les oficines de farmàcia d’Osona per establir conjuntament quins criteris s’han de seguir a l’hora d’informar i aconsellar els pacients sobre l’ús d’aquests medicaments.

Projecte Essencial

En el decurs de l’any 2017, els centres de salut d’atenció primària de l’ICS s’han adherit a les recomanacions del projecte Essencial, en el qual s’emmarca aquesta campanya que s’està fent a Osona.  Aquest projecte el lidera l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya i vol promoure canvis, tant en els professionals com en els pacients. L’objectiu és augmentar la seguretat i la qualitat de l’atenció al pacient, evitant les pràctiques que han demostrat ser menys efectives i més perjudicials per a la salut. Per això, es recomana revisar i adequar els tractaments crònics a l’estat de salut actual de cada pacient.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.