Tres centres d’atenció primària de la Catalunya Central han obtingut la certificació de qualitat ambiental europea Eco-Management and Audit Scheme (EMAS), que avalua l’impacte sobre el medi ambient de les seves activitats i implanta sistemes de millora contínua. Són els CAP Santa Margarida de Montbui (Anoia), Santa Eugènia de Berga (Osona) i Prats de Lluçanès (Osona).
L’obtenció del segell de qualitat EMAS indica que aquests centres compleixen amb els màxims nivells de qualitat mediambiental. Entre d’altres, es valora la reducció del consum de recursos naturals (com són l’energia, l’aigua i el paper) o la producció de residus perillosos i no perillosos en els centres que tenen aquesta certificació. La consecució del segell, que té caràcter voluntari, comporta també l’obtenció de l’acreditació ISO 14.001.
En total, l’Institut Català de la Salut (ICS) a la Catalunya Central ja té 15 centres que disposen d’aquesta distinció. A banda dels tres darrers, la resta han tornat a renovar enguany l’estàndard de qualitat europeu: són els CAP Bages i Sagrada Família de Manresa, Sant Vicenç de Castellet, Santpedor, Súria, Moià, Puig-reig, Santa Coloma de Queralt, Piera, Vilanova del Camí, Torelló i Roda de Ter.
Eina d’ús voluntari
L’EMAS és un certificat de gestió ambiental disponible per a qualsevol organització de l’Espai Econòmic Europeu (Unió Europea, Suïssa, Noruega, Islàndia i Liechtenstein) i d’altres països. Es tracta d’una eina d’ús voluntari per a aquelles organitzacions, tant públiques com privades, que vulguin assumir una responsabilitat ambiental i econòmica. L’objectiu de l’ICS és consolidar el sistema i aconseguir certificar la majoria de CAP de la institució durant els propers anys.