Una desena de refugiades ucraïneses de l’Anoia reben recursos per al benestar emocional en una jornada organitzada per l’ICS

Les Referents de Benestar Emocional Comunitari (RBEC) de l’ICS Catalunya Central a l’Anoia i el Consell Comarcal de l’Anoia van organitzar aquest dilluns una jornada d’acollida emocional per a les refugiades d’Ucraïna instal·lades a la comarca, amb l’objectiu de poder-los oferir eines i recursos per fer front a l’estrès i ansietat viscuts a causa de la guerra, d’haver hagut de fugir de casa i d’haver-se d’adaptar a una nova societat, en un territori diferent, amb altres costums i hàbits.

Les professionals que van guiar la jornada van constatar la importància de fer un seguiment psicològic a les persones que arriben fugint de la guerra. Va tenir lloc a la seu del Consell Comarcal de l’Anoia, a Igualada, i va comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Igualada, del Consorci Sanitari de l’Anoia i d’un grup de voluntàries, que es van encarregar de la traducció. Hi van participar una desena d’ucraïneses, que van rebre assessorament en la presa de consciència sobre el benestar emocional, la gestió de les emocions amb pautes d’autocura, l’abordatge emocional i el mindfulness, i que van realitzar una dinàmica grupal a través del color per connectar amb les emocions.

Mariona Baltà, referent de les RBEC de l’Anoia, explica que “després de la jornada volem que les dones ucraïneses es puguin dirigir al seu centre d’atenció primària i puguin incorporar-se a un grup psicoeducatiu i tinguin seguiment psicològic”. L’acollida va servir per constatar que una de les inquietuds de les nouvingudes és que es continuïn organitzant jornades com aquesta “per conèixer-se entre elles, fer pinya i ajudar que es cuidin en situacions crítiques i prenguin consciència de la importància del benestar emocional”.

A més de Baltà, també van intervenir en la jornada les altres referents de benestar emocional comunitari de l’Anoia: Teresa Bujons, Laura Vidal, Anna Corbera, Anna Trapé, Sònia Sanclimens i Sílvia Soler. Va obrir la jornada Rosa M. Gasulla, coordinadora de l’Àrea d’Activitat d’Atenció a la Ciutadania del Servei d’Atenció Primària Anoia, juntament amb Elisenda Albareda, cap del Departament de Benestar Social i Atenció a la Ciutadania del Consell Comarcal de l’Anoia.

El tancament de la jornada es va aprofitar per presentar dues noves figures del Consell Comarcal de l’Anoia, la tècnica d’acollida Maria Monsalve i la psicòloga Lídia Expósito, i per fer un breu mapatge dels serveis socials dels quals poden fer ús les persones refugiades a través d’una pàgina web personalitzada.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en Activitats, Notícies, Salut comunitària. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.