Un estudi avalua el coneixement sobre el document de voluntats anticipades entre professionals sanitaris i usuaris de l’Anoia

El 95 % dels professionals d’atenció primària de l’ICS Catalunya Central a l’Anoia coneix el document de voluntats anticipades; una xifra que contrasta amb el coneixement que en té la ciutadania, que és només d’un 28 %. Aquesta és una de les principals dades que s’extreuen d’un estudi que ha fet un equip de residents de les especialitats de medicina i d’infermeria de família i comunitària a la comarca de l’Anoia per comparar l’abordatge de les voluntats anticipades entre els professionals sanitaris i els usuaris de l’atenció primària.

A través de les respostes a gairebé 300 enquestes, també han conclòs que la majoria de les persones preguntades prefereixen pal·liar el sofriment amb fàrmacs i que no volen prolongar la seva vida de manera artificial (un 85 %, aproximadament). Altres de les conclusions de l’estudi són que les dones estan molt més interessades per les voluntats anticipades que els homes, que tant els usuaris com els professionals sanitaris que no hi han pensat són els joves o que les malalties cròniques són un factor d’abordatge de les voluntats anticipades.

El document de voluntats anticipades o testament vital el pot fer qualsevol persona major d’edat, amb capacitat suficient i que actuï amb llibertat, per expressar les cures i els tractaments mèdics que voldrà rebre quan ja no pugui decidir per si mateixa. Es pot sol·licitar al centre d’atenció primària, on es pot emplenar amb el suport dels professionals. Aquest document serveix com a guia per al personal sanitari i la família per poder actuar d’acord amb la voluntat de cada persona. Des de 2002 fins a 2017, a Catalunya s’han fet gairebé 85.000 testaments vitals.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies, Notícies de recerca i innovació i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.