La infermera Anna Ramírez, de l’ICS Catalunya Central, participa en un treball de recerca sobre l’afectació de la diabetis tipus 2 des de la perspectiva de gènere. La investigació parteix del fet que els pacients amb aquesta diabetis presenten un risc cardiovascular entre 2 i 4 vegades superior a la població no diabètica i que les dones, en particular, presenten un excés de risc en comparació amb els homes.
“Algunes metanàlisis confirmen un excés de risc en malaltia coronària i malaltia cerebrovascular de fins a un 40% respecte dels homes. També, presenten un pitjor control dels factors de risc cardiovascular especialment en el perfil lipídic. Actualment, se’n desconeixen les causes, tot i que s’han postulat vàries hipòtesis explicatives”, explica.
El treball, impulsat per Grup de Recerca Epidemiològica en Diabetis des de l’Atenció Primària (DAP-Cat), pretén estudiar les diferències dels factors de risc cardiovascular de les persones amb diabetis tipus 2 des de la perspectiva de gènere, per tal de conèixer les diferències entre homes i dones i de fer un abordatge més equitatiu. En aquest sentit, explica que “la recerca clínica s’ha fet des d’un vessant androcèntric, amb infrarepresentació de les dones en molts àmbits i extrapolant les dades dels homes a les dones. En els darrers anys això està canviant i és quan han començat a evidenciar-se aquestes diferències en salut entre homes i dones. Conèixer com afecta la salut als homes i a les dones ajudarà a fer un abordatge més adequat dels problemes de salut”.
La Fundació IDIAP Jordi Gol va concedir a Ramírez un dels ajuts anuals per a la recerca en atenció primària per a la continuïtat d’aquest treball.