Un estudi de l’ICS a la Catalunya Central conclou que la immunitat a la COVID-19 es perllonga en el temps

Gairebé 200 treballadors i treballadores amb COVID-19 tenen un 93% de seropositivitat mesos després d’haver donat positiu per coronavirus SARS-CoV-2, segons un estudi impulsat per investigadores de la Unitat de Recerca de l’ICS.

Els resultats de l’estudi suggereixen que la immunitat generada per les vacunes també serà duradora.

Una de les claus per a entendre l’evolució de la pandèmia de la COVID-19 és la durada de la resposta immunitària generada contra el virus. Per conèixer els anticossos entre el personal de l’Institut Català de la Salut a la Catalunya Central, dues investigadores de la Unitat de Recerca van fer un seguiment continuat a 173 treballadores i treballadors amb COVID-19. L’estudi va estar codirigit per l’ICS, l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i l’IDIAP Jordi Gol, amb la col·laboració de la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu.

Les investigadores de l’estudi COVID CATCentral, Anna Ramírez i Anna Ruiz Comellas, publiquen els resultats preliminars d’aquest treball, que conclou que un 92,49% del personal avaluat (amb resultats positius de PCR per coronavirus SARS-CoV-2 del 10 de març al 10 d’abril de 2020) són immunes com a mínim els 5-9 mesos després d’haver-se contagiat. Durant l’estudi no es va detectar una disminució significativa dels nivells d’anticossos des de l’aparició dels símptomes. A més, un subconjunt de 64 treballadors i treballadores sanitaris (que l’abril de 2021 no s’havien vacunat) tenien una seropositivitat del 96’88% al cap de 12 mesos i mig després d’haver-se contagiat, fet que indica una persistència d’anticossos molt estable.

Segons Anna Ruiz Comellas, metgessa i investigadora: “Els resultats obtinguts fins ara ens fan pensar que la immunitat al virus SARS-CoV-2 és més llarga del que intuíem a l’inici de la pandèmia. Al ser un virus tan nou, és molt important poder analitzar-ne el comportament i l’afectació en les persones”.

L’objectiu de l’estudi era avaluar la durada dels anticossos contra l’antigen espiga de SARS-CoV-2, els determinants basals i l’aparició de reinfeccions en un grup de 173 pacients i personal de l’atenció primària de l’ICS a la Catalunya Central, que van rebre un seguiment durant 12 mesos i mig després d’haver-se infectat de COVID-19. La majoria dels participants de l’estudi van ser COVID-19 lleus-moderats, amb 24 hospitalitzacions i 64 pacients amb seqüeles. La mitjana d’edat va ser de 49 anys, 137 eren dones i hi havia 13 persones fumadores i 31 exfumadores.

Els factors basals associats a una resposta d’anticossos més elevada van ser presentar una infecció més greu: haver estat hospitalitzat/ada, presentar més quantitat de símptomes i  una durada més llarga d’aquests. L’edat també es va correlacionar positivament amb la resposta dels anticossos, amb nivells 1,39% més elevats amb cada any d’edat més gran. Les persones  fumadores presentaven nivells més baixos d’anticossos, respecte a les no fumadores.

Hi van haver quatre casos sospitosos de reinfecció: presentaven nivells baixos o negatius d’anticossos després de la primera infecció, per tant, es conclou que la manca de resposta d’anticossos és un factor de risc per a la reinfecció simptomàtica.

Des de fa uns mesos, la mostra de l’estudi COVID CATCentral, que contribueix a generar coneixement sobre el virus des de l’atenció primària, s’ha ampliat amb pacients que es van infectar durant la segona i tercera onada de la pandèmia i amb personal de l’ICS a la Catalunya Central que no va passar la COVID-19 però ja està vacunat. Els resultats es publicaran properament.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en coronavirus, Notícies, Notícies de recerca i innovació, Notícies recerca, Recerca. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.