Un estudi de l’ICS Catalunya central d’abast nacional conclou que el 95% dels casos de fibromiàlgia són en dones

Amb motiu del Dia Mundial de la Fibromiàlgia, el 12 de maig, l’Àrea de Recerca i Innovació publica un estudi sobre la prevalença de la malaltia a Catalunya. L’estudi ha analitzat més de 56.000 persones de 283 equips d’atenció primària de tot Catalunya gestionats per l’ICS.

L’Àrea de Recerca i Innovació de l’Institut Català de la Salut Catalunya Central publica un estudi fet amb l’objectiu de mesurar la incidència dels diagnòstics de fibromiàlgia a Catalunya des de l’any 2010 fins al 2017. La recerca conclou que hi ha un nombre molt més elevat de dones que d’homes diagnosticats d’aquesta malaltia. En concret, la fibromiàlgia és superior en dones, amb un 95’4% dels casos, mentre que en homes és del 4’55%. La mitjana d’edat dels diagnosticats és de 53 anys.

Dins de la recerca, les investigadores de l’ICS van dissenyar un estudi observacional a partir de grans bases de dades que els van permetre trobar un lleuger augment en les àrees rurals, respecte de les urbanes en relació amb  la prevalença i, pel que fa a les àrees urbanes, com menor és l’índex socioeconòmic, major és la prevalença.

La incidència acumulada de la malaltia en la població es manté constant en el temps, 0’11% el 2010 i 0’10% el 2017, essent sempre més prevalent en dones que en homes (0’18% dones i  0’01% homes l’any 2017). Per tant, l’estudi confirma que la fibromiàlgia és una malaltia present a Catalunya, amb un augment en els darrers anys que afecta més les dones que els homes.

En concret, l’estudi inclou més de 56.000 pacients, que pertanyen a 283 equips d’atenció primària gestionats per l’ICS de tot Catalunya.

L’estudi, liderat per les investigadores de l’Àrea de Recerca i Innovació de l’ICS Catalunya Central Glòria Saüch i Queralt Miró,  i l’investigador Josep Vidal, es pot llegir aquí:

https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/21501319221094169#.Yma-f42CLsc

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en Notícies, Notícies de recerca i innovació, Notícies recerca, Recerca. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.