Un total de 28 centres d’atenció primària de l’ICS Catalunya Central tindran plaques solars

Plaques solars al CAP de Piera, el primer de la Catalunya Central on es van instal·lar.L’Institut Català de la Salut de la Catalunya Central està instal·lant, durant el 2023, plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum en diversos centres d’atenció primària de les comarques del Bages, Berguedà, Moianès, Anoia i Osona, amb l’objectiu de reduir el consum d’energia contractada d’aquests centres. En total, 28 CAP de la Gerència d’Atenció Primària i a la Comunitat de Catalunya Central tindran plaques solars.

En concret, aquest 2023 s’hauran instal·lat plaques solars als CAP Sant Joan de Vilatorrada, Sallent, Berga, Gironella, Puig-reig, Moià i Navarcles, del SAP Bages-Berguedà-Moianès; als CAP Piera, Santa Margarida de Montbui i Anoia (Igualada), del SAP Anoia; i als CAP de Manlleu, Torelló, Roda de Ter i Tona, del SAP Osona.

En una propera fase, que encara no té data, al Bages i al Berguedà està previst posar plaques solars als CAP Cardona, Navàs, Sant Vicenç de Castellet, Manresa (Sagrada Família), Artés i Guardiola de Berguedà; a l’Anoia, es col·locaran als CAP Capellades i Vilanova del Camí; i a Osona, també es renovarà la instal·lació als CAP Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Quirze de Besora, Santa Eugènia de Berga, Taradell i Prats de Lluçanès.

La instal·lació de les plaques solars contribueix a la seguretat i la garantia de subministrament, redueix el consum de combustibles fòssils i la dependència energètica amb l’exterior. Alhora, aquesta instal·lació ajuda a complir els objectius de Catalunya i de la UE en matèria d’energies renovables, amb un cost inferior a altres mecanismes. També contribueix a la descarbonització i a la millora de la qualitat de l’aire i comporta un estalvi energètic i econòmic.

Plaques al CAP de Montbui.

L’ICS, el proveïdor més gran del sistema de salut de Catalunya, instal·la plaques fotovoltaiques en 277 centres sanitaris i també al seu Centre Corporatiu

Aquest dimecres, 20 de setembre, el conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, i el d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i Subiranas, van fer pública la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a gairebé 280 centres sanitaris del sistema de salut. Es tracta d’una de les iniciatives del Govern per potenciar la instal·lació d’energies renovables i abaixar el consum contractat.

L’Institut Català de la Salut, el proveïdor més gran del sistema de salut, invertirà 12,8 M€ en la instal·lació de plaques fotovoltaiques en més de 277 centres sanitaris (la gran majoria centres d’atenció primària, però també als hospitals de l’ICS), i també al seu Centre Corporatiu. En total, suposarà un estalvi de 7,6 M€ a l’any.

Aquest conjunt de mesures s’emmarquen en la política del Govern d’integrar tota la infraestructura pública de generació renovable i unificar-ne la gestió.

En total, a Catalunya, s’instal·laran 15,4 MW de potència fotovoltaica que produiran 22 GWh anuals, que suposen un 40% del consum elèctric dels centres d’atenció primària i un 7% del consum dels hospitals. Les instal·lacions estaran distribuïdes per tot el territori català, però si estiguessin concentrades en un sol lloc seria una de les plantes fotovoltaiques més grans de Catalunya.

100% de l’energia renovable

El 100% de l’electricitat que utilitza l’ICS ja té garantia d’origen renovable, és a dir, es genera sense utilitzar recursos naturals que s’esgoten, com ara els combustibles fòssils o els minerals radioactius. Des de fa 5 anys, tota l’electricitat que s’hi consumeix disposa d’aquesta garantia que l’electricitat és generada a partir del sol, el vent o l’aigua, amb la qual cosa s’emeten zero grams de CO2 a l’atmosfera. Ara, l’ICS fa un pas més i comença a produir electricitat renovable en els seus propis centres, cosa que evita les pèrdues que comporta el transport d’electricitat, contribueix a l’increment del percentatge global d’energia renovable i disminueix la dependència energètica de fonts externes.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en Notícies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.