Ús adequat dels hipnòtics

L’insomni és la dificultat per agafar el son, despertar-se sovint durant la nit de forma repetida o el fet de despertar-se aviat amb cansament o no.

El maneig de l’insomni s’ha de basar en estratègies no farmacològiques com per exemple, l’educació en mesures d’higiene del son:

  • mantenir horaris regulars per anar a dormir
  • evitar migdiades prolongades
  • evitar sopars abundants
  • evitar prendre substàncies amb cafeïna o alcohol

Per això cal que els professionals sanitaris, juntament amb el malalt, facin la revisió dels fàrmacs que està prenent, els hàbits de dormir, la qualitat del son i els aspectes psicològics entre d’altres, amb l’objectiu de millorar la qualitat i la quantitat del son.

Les benzodiazepines són els medicaments que s’utilitzen més freqüentment per al tractament d’insomni.

El tractament amb les benzodiazepines s’ha de restringir a un màxim de 2-4 setmanes ja que més enllà d’aquest període no disposem de dades d’eficàcia però, en canvi, sí coneixem els efectes adversos que poden produir.

Les benzodiazepines que tenen un efecte de més de 12 hores (com, per exemple, el diazepam) augmenten el risc de caigudes i fractures en la gent gran, especialment quan es prenen durant més de quatre setmanes.

En el cas que s’hagi de fer tractament amb benzodiazepines és preferible utilitzar les que tenen un efecte de menys de 6 hores.

Les benzodiazepines poden produir tolerància, i per tant, necessitar augmentar la dosi per obtenir l’efecte esperat, i això pot augmentar el risc d’esdeveniments adversos com caigudes, fractures, accidents de trànsit, somnolència excessiva o agitació.

A vegades, també s’utilitzen fàrmacs “Z” (zolpidem, zopiclona) que no són benzodiazepines però també tenen efecte hipnòtic i els mateixos riscos que les benzodiazepines.

En malalts d’edat avançada, sovint polimedicats i amb moltes malalties cròniques, es recomana, si és imprescindible utilitzar el fàrmac, que tingui efecte curt amb la menor dosi i durant el menor temps ja que pot produir més dany que benefici.

En el cas de tractaments llargs s’aconsella disminuir la dosi progressivament per evitar l’efecte rebot i recaiguda. En qualsevol cas, es recomana demanar consell al metge, farmacèutic i infermer.

La setmana que ve t’explicarem: Medicaments i conducció.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.