Ús adequat dels inhibidors de la bomba de protons

Els inhibidors de la bomba de protons, mal anomenats “protectors d’estómac” (omeprazol, pantoprazol, esomeprazol, rabeprazol, lansoprazol), són medicaments que s’utilitzen per a prevenir o tractar la llaga d’estómac, l’hemorràgia gastrointestinal i altres patologies de l’estómac i intestí.

El consum d’antiinflamatoris tipus ibuprofè o aspirina, junt amb altres factors de risc com edat avançada, tractament amb altres fàrmacs que també poden produir hemorràgia digestiva com anticoagulants orals, antidepressius ISRS, corticoides…, és una de les principals causes d’aparició de malalties ulceroses i un dels motius principals d’ús de “protectors d’estómac”.

Tot i així, hi ha molts pacients polimedicats que prenen “protectors d’estómac” tot i que no consumeixen antiinflamatoris, i també pacients joves que prenen puntualment un antiinflamatori per un procés agut i que prenen també un inhibidor de la bomba de protons.

En general, els protectors d’estómac són segurs i ben tolerats. Però un ús perllongat, o a altes dosis i en situacions que no és necessari, pot provocar efectes secundaris (fractures per osteoporosi, malaltia renal, augment de risc d’infeccions de l’estómac i de l’intestí o infeccions pulmonars).

Els inhibidors de la bomba de protons són necessaris amb pacients que prenen antiinflamatoris no esteroïdals (aspirina, ibuprofè…) amb situacions de risc de sagnat. Tot i que les situacions en què s’ha de rebre tractament per a les llagues d’estómac estan ben definides, diversos estudis han demostrat un excés d’ús d’aquest tractament.

Per tant, els malalts polimedicats (amb més de 5 medicaments) o més grans de 65 anys i que no prenen medicaments tipus aspirina o ibuprofè no haurien de prendre protectors d’estómac i tampoc els pacients joves que prenen de forma puntual un antiinflamatori.

La setmana que ve t’explicarem: Cal una estatina?

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.