Vull alletar!

Les llevadores de l’Anoia ens donen informació i consells sobre l’alletament matern: 

La llet materna és el regal més bonic que una mare pot donar al seu nadó. Alletar és una part del procés biològic de la reproducció i la sexualitat de la dona junt amb l’embaràs i el part. El cos de la dona es prepara per  a alimentar al seu nadó i crea una llet de composició única per a la seva espècie, que no només nodreix sinó que també  ajuda a desenvolupar els sistemes corporals immadurs. Aquest aliment tan especial té una garantia de qualitat inigualable: la supervivència.

Com em preparo?

Obtenir una informació actualitzada és el primer pas,  ja que les pautes han variat al llarg dels anys. També ens ajudarà  envoltar -nos d’altres mares que estiguin  alletant i  aprendre de la seva experiència.  Cal recordar que els temps han canviat i abans de forma natural els infants  ja veien com familiars, veïnes, amigues alletaven els seus fills i filles fet que n’afavoria el seu aprenentatge. Avui en dia és molt freqüent  arribar a ser mare i pare sense haver vist mai alletar a un nadó.

Pot ser una bona idea anar al grup de suport a la  lactància per compartir i fomentar l’ajuda mútua.

Sabem que hi ha dos factors molt importants per afavorir la lactància: confiar en el procés natural de la lactància i en la capacitat de cadascuna per  a alletar. És normal que sorgeixin dubtes:  He de prepara els pits d’alguna manera? Tindré suficient llet? Serà bona?… Pensem  que si la humanitat ha sobreviscut fins avui és perquè les dones al llarg de la història de la humanitat han  aconseguit  alletar amb èxit i en les condicions més adverses. Per què no ho podem aconseguir nosaltres?

Quan començo a donar-li  el pit?

Només  néixer, es posa el  nadó a sobre de la seva mare (pell amb pell) i no s’interfereix en aquest primer contacte fins passades  les dues hores de vida. Durant la primera hora el nadó està alerta , expectant,  mirant al seu voltant i instintivament  buscant el pit de la  mare. Posteriorment  dormirà unes quantes hores  esgotat per l’esforç del part.  En el cas que aquest primer contacte es vegi alterat per alguna circumstància,  caldrà  mantenir-lo a prop per alletar-lo tant sovint com vulgui i  quan mostri intranquil·litat ( es xucli la mà o plori).La freqüència  habitual de preses és entre 8 i 12 en 24 hores.

Com donar el pit?

Es recomanable   alletar a demanda, oblidar-nos  del rellotge i oferir el pit tantes vegades com sigui necessari . Hauríem de deixar  mamar de cada pit el temps que calgui, seguint el cicle biològic del nadó: menja quan té gana i descansa quan està  tip.

Per l’acció d’una hormona anomenada prolactina, quan el pit rep  més estímul  amb la succió, més llet produeix. Recordem  que els pits  no són  com un biberó que es buida i cal omplir-lo, és molt millor, és  com una font que sempre té aigua disponible. Així es va millorant el ritme natural de la demanda. Amb el temps mare i nadó aniran regulant el ritme  i la succió serà més efectiva, amb més força i més rapidesa. Podem ajudar a un buidat correcte si anem fent massatge al pit durant la presa. És molt important que buidi bé el pit per tal d’evitar  possibles complicacions.

 Començarem oferint un pit fins que deixi de  mamar i si en acabar en vol més li oferirem l’altre pit. La idea que hauríem de tenir és que menja un pit per presa. La composició de la llet canvia al llarg de la presa augmentant progressivament la quantitat de greix  i per aquest motiu és molt important que prengui la llet del final.

En referència a la higiene, només caldrà mantenir els pits nets i amb la dutxa diària és suficient i no cal cremes ni altres productes. No t’oblidis de netejar-te les mans abans d’alletar, és la manera més senzilla d’evitar infeccions.

 Sabré si està menjant correctament?

  • Una bona postura assegura una adequada producció de llet i també estalvia dolor i clivelles.
  • Durant la presa no has de sentir dolor. Si fos el cas caldria revisar la presa i realitzar-ne les modificacions adequades . És bàsic que la mare estigui  còmoda,  amb les espatlles relaxades i ja sigui asseguda, reclinada o estirada.
  • El cos del nadó hauria d’estar mirant cap al pit de la mare, obrint  bé  la boca,  amb els llavis cap a fora,   agafant part de l’arèola i no sols el mugró, el nas i la barbeta tocant el pit i les galtes no s’han d’enfonsar ni ha de fer sorolls al succionar.
  • Un nadó ben alimentat és aquell que està tranquil, que té una correcta eliminació urinària i fecal i que té un guany de pes adequat.

Què  faig si tinc dubtes i problemes quan arribo a casa?

Les llevadores de l’Atenció a la salut Sexual i Reproductiva de l’Anoia ( ASSIR) i l’equip de pediatria dels centres d’atenció primària (CAP) de l’Anoia, des del dia 1 de març de 2018 han creat a l’agenda de treball diari uns espais per atendre les visites de mares i nadons amb dificultats en la lactància.

Tota dona que ha tingut un nadó rep entre les 48-72 hores  una trucada de la llevadora que l’ ha visitat durant l’embaràs  per  a valorar l’adaptació  i els possibles dubtes que puguin sorgir sobre  lactància o d’altres temes.  Posteriorment,  es programa una vista al CAP  o al domicili.

Els dies festius i caps de setmana, la consulta es  pot fer al Servei d’urgències de ginecologia i obstetrícia de l’Hospital d’Igualada.

Actualment, disposem  a la nostra comarca de  dos  grups de suport a la lactància:  un a Igualada ( Casal del Passeig els dimecres de 10.30 a 11.30 h) i l’altre a Piera (CAP Piera divendres de 10.30 a 11.30 h).  Aquests grups que tenen una durada d’una hora  setmanal,  estan   conduïts per llevadores de l’ASSIR i el seu accés és lliure, només cal presentar-se el dia que es fan.

Si tens algun dubte, posa’t en contacte amb la llevadora del teu centre d’atenció primària.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Embaràs i infants, Notícies i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.