La Setmana sense Fum es viurà de ple a diferents espais d’Anoia, Bages, Berguedà, Moianès i Osona

Del 25 al 31 de maig se celebra la Setmana sense Fum. Per aquest motiu, molts equips d’atenció primària de l’Anoia, Bages, Berguedà, Moianès i Osona de l’ICS organitzen activitats  diverses. L’objectiu és sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se en el consum de tabac, abandonar-lo i poder gaudir d’un ambient lliure de fum. El lema per a aquest any 2017 és “Menys fumar i més caminar”.

ANOIA

Igualada (CAP Igualada Urbà)

Dinamitzat per l’Equip d’Atenció Primària Igualada Urbà, es farà un concurs de fotografia

entre els alumnes de secundària d’Igualada. El termini de presentació d’imatges s’acaba el 29 de maig i el lliurament de premis serà el 2 de juny a les 7 de la tarda a la Sala de plens de l’Ajuntament d’Igualada.

En el marc del Grup Impulsors d’Activitats en Dies Mundials d’Igualada, altres organitzacions locals presenten i organitzen altres propostes relacionades amb l’hàbit tabàquic.

Capellades

Està previst: punts d’informació als centres; la xerrada “El tabac i els hàbits saludables” el dia 1 de juny al Centre cultural La Lliga; exposició del concurs de fotografia i entrega de premis; prova “Edat pulmonar” que permet conèixer el volum d’aire als pulmons i calcular l’edat pulmonar de la persona; espai presencial al Mercat de Capellades amb un punt d’informació; taller de cooximetria a l’IES Molí de la Vila; sorteig d’un pastís entre els exfumadors de la consulta de deshabituació del tabac de l’any 2016; lectura del manifest antitabac en la caminada mensual; enquestes; i sorteig de dues paneres als usuaris i usuàries que hagin participat a la adhesió a la Campanya sense fum, i bosses del programa

Montbui

Durant tot el matí del dia 25 de maig, a l’entrada del CAP, l’equip d’infermeria muntarà una taula on es podran fer mesures amb coxímetre, una prova destinada a mesurar la quantitat de CO2 als pulmons, accessible a tota la ciutadania que ho desitgi. També s’oferiran consells pràctics per abandonar el tabac. El divendres 26 de maig, a l’Institut de Montbui, a l’hora del pati, es durà a terme la mateixa acció: s’hi muntarà una taula on es podran fer mesures amb coxímetre, accessible a tot l’alumnat i professorat que ho vulgui. També s’hi oferiran consells per abandonar el tabac.

Vilanova del Camí

A Vilanova del Camí es muntarà l’espai temàtic a l’entrada del centre i s’hi organitzarà un concurs de dibuixos on poden participar tots els nens de Vilanova del Camí (de P3 a 6è de primària) del 25 al 31 de maig de 2017; l’entrega de premis serà el dia 2 de juny 2017 a les 13.30 al CAP.

Piera

Alumnes de 3r de primària de les escoles de Piera i Hostalets de Pierola faran un mural per classe amb el lema “Deixa el tabac i surt a caminar”. Aquests murals seran exposats a la sala d’espera de pediatria. També s’organitza una caminada conjunta amb els professionals i els usuaris. Al CAP hi haurà un punt informatiu amb fullets i guies per deixar de fumar. Als passadissos del CAP es posaran cigars fets de cartró pels professionals informant de les substàncies nocives que hi porten.

Santa Coloma de Queralt

Des de Santa Coloma de Queralt s’ha previst fer enquestes sobre el tabaquisme. També se’n prepararà una taula informativa. A l’IES Joan Segura i Valls, on s’informarà els alumnes i es faran mesures voluntàries de carbonohemoglobina mitjançant el cooxímetre, entre els participants es sortejaran les motxilles amb el lema “Menys fumar i més caminar”.

 

BAGES

Manresa (CAP Sagrada Família)

Es portaran a terme diverses activitats a l’edifici del CAP i també s’anirà al Mercat de la Sagrada Família i als instituts. Un any més s’organitza un concurs de fotografia amb el lema “Menys fumar i més caminar”. Les imatges estaran exposades al vestíbul del CAP fins el dia 31 de maig.

Al Mercat, durant bona part d’aquest mes de maig, hi ha informació sobre l’hàbit tòxic del tabac i es promou el concurs de fotografia. El dimarts dia 23, els professionals de consulta en tabac es desplaçaran al mercat amb la intenció que les persones que ho vulguin puguin accedir a proves simples que mesuren el nivell de monòxid de carboni en l’aire expirat. Segons el resultat, se citarà l’usuari per a una espirometria al CAP. Les persones interessades a deixar el tabac tenen l’oportunitat d’assistir a una consulta específica en deshabituació.

Durant la Setmana sense Fum, les farmàcies de la zona faran difusió de les activitats. El dia 30 hi haurà una jornada oberta al CAP centrada en activitats per prevenir el tabaquisme. El dia 31 es lliuraran els premis a les fotografies premiades.

Manresa (CAP Bages)

Taula informativa a la planta baixa del CAP Bages per sensibilitzar sobre el tabaquisme i realització de carboximetries els dies 29, 30 i 31, tant al mateix centre com als instituts. El dia 25, hi haurà caminada i es promouran els “Entorns sense fum” als equipaments escolars i de salut.

Cardona

Amb motiu de la celebració de la Setmana sense Fum, des del CAP Cardona s’organitza cada any un concurs de fotografia i vídeo que faci referència a l’eslògan de la campanya vigent, i que va dirigit als alumnes d’ESO del municipi de Cardona. Es compta  amb la participació de les escoles del territori.

Monistrol de Montserrat – Castellbell i el Vilar – Vacarisses

Del 22 al 31 de maig s’ha organitzat un concurs de dibuix i lemes sobre tabac a les escoles de Castellbell-Monistrol de Montserrat-Vacarisses, que s’exposaran a cada centre.  Els  ajuntaments atorgaran els premis als guanyadors de cada població.

Dia 24 de maig tindrà lloc una sortida intergeneracional entre alumnes de l’IES de Castellbell amb els grups de caminades saludables de Monistrol i Castellbell, i per tothom que hi vulgui assistir, amb esmorzar saludable. També està previst diferents activitat a l’IES de Castellbell per a professors i alummnes; punts informatius davant dels centres i al Mercat de Castellbell.

Navàs-Balsareny

El dia 25 de maig, taula informativa al Mercat de Balsareny on s’oferiran controls de carboximetria; i el divendres, 26 de maig, caminada sota el lema ” menys fumar i més caminar ” fins el Castell de Balsareny. Del 29 al 31 de maig, taula informativa i control de de carboximetria al CAP Navàs i la construcció d´un mural pulmonar amb el lema ” Una vida sense fum “.

Sant Joan de Vilatorrada

El CAP Sant Joan de Vilatorrada impulsa, amb la col·laboració de la Regidoria de Salut de l’Ajuntament, una caminada popular el proper dijous 1 de juny, compartint el lema de la campanya central: “Menys fumar i més caminar”. La passejada pels voltants del poble sortirà a les 10 h des del centre mèdic i tindrà una durada de dues hores, aproximadament.

Durant la XVIII Setmana sense fum, el CAP Sant Joan de Vilatorrada ofereix també carboximetries els dies 29, 30 i 31 de maig, de 18.30 a 20 h, a persones que siguin fumadores com a acció de sensibilització dels efectes del consum de tabac. Amb aquesta prova, es podrà calcular el monòxid de carboni en l’aire espirat amb l’objectiu de conèixer la capacitat pulmonar dels participants i tractar possibles patologies relacionades amb el tabaquisme.

BERGUEDÀ

Berga

Al CAP de Berga i als consultoris d’Avià, Cercs, Sant Jordi, Vilada, Borredà i la Rodonella hi hauran accions informatives i una activitat dinàmica amb usuaris. Al passeig de Berga es faran proves amb persones que passin pel carrer per conèixer l’afectació del tabac sobre els pulmons.

Alt Berguedà

Activitats als centres de salut de Bagà, la Pobla de Lillet, Gósol i Guardiola de Berguedà. També s’han fet cooximetries a l’Institut de l’Alt Berguedà.

Baix Berguedà

A l’avinguda comercial de Gironella, el dijous 25 de maig es farà un mural amb globus dels pulmons. També es faran proves d’edat pulmonar i s’oferirà consell i informació de salut. En d’altres centres es posarà una taula de salut amb informació en format tríptic i altres materials. A l’IES Pere Fontdevila de Gironella, hi haurà una xerrada sobre hàbits tòxics als cursos 1r i 2n d’ESO. Es faran proves de cooximetria als estudiants que ho desitgin.

Al CAP de Puig-reig es farà també l’activitat mural i informació d’hàbits saludables.

 

MOIANÈS

Moià/Castellterçol

Als CAP de Moià i al de Castellterçol es col·locaran taules informatives per informar sobre tabaquisme i es lliuraran guies per deixar de fumar. Hi hauran accions específiques a les sales de pediatria adreçades als fumadors passius. També s’inflaran globus i es col·locaran dins uns ‘pulmons’ de mida gran, primer a l’Institut de Moià i posteriorment a la plaça del CAP Moià.

 

OSONA

E119ls centres de l’ICS immersos aquesta iniciativa comuna amb d’altres organitzacions de salut del territori són el CAP Sant Quirze de Besora (22 de maig); CAP Vall del Ges (23 de maig); CAP Sant Hipòlit de Voltregà (24 de maig); CAP Prats de Lluçanès (29 de maig); CAP Roda de Ter (30 de maig); CAP Vic Nord (31 de maig); CAP Tona (1 de juny) i CAP Manlleu (6 de juny).

Les persones responsables de l’organització de la Setmana sense Fum s’han coordinat per tal de fer una activitat al més participativa i atractiva possible. Així, a partir del dilluns dia 22 de maig començarà la itinerància d’una estructura de pulmons feta amb fusta que s’emplenarà de globus que simbolitzaran alvèols. Els globus de color vermell seran dels no fumadors; els negres dels fumadors; els rosa per als exfumadors de més d’1 any i els de color gris per als fumadors.

També a cada CAP es facilitarà informació relacionada amb el tabaquisme i consells per fer-hi front.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.