Una campanya de l’ICS al Bages i al Berguedà promou la reducció del consum de protectors gàstrics

Professionals d’atenció primària de l’ICS a la Catalunya Central porten a terme una campanya per aconseguir un ús adequat dels anomenats protectors gàstrics —com ara l’omeprazole, el pantoprazole i altres de característiques similars— i reduir-ne el consum. Les agències reguladores dels medicaments alerten que un ús inadequat i perllongat d’aquests fàrmacs inhibidors de la bomba de protons (IBP) pot generar  increment de les fractures, disminució de l’absorció de vitamines i minerals, malaltia renal o infeccions.

En el decurs de l’any 2016, la campanya adreçada a professionals sanitaris i pacients que s’ha fet al Bages i al Berguedà ha servit per reduir un 12 % les dosis d’aquests fàrmacs i un 15 % el nombre de pacients amb un tractament innecessari.

El benefici dels protectors gàstrics només està demostrat en el tractament i la prevenció de l’úlcera gastroduodenal en persones grans que prenen antiinflamatoris o que tenen antecedents en el tractament de la malaltia per reflux gastroesofàgic i l’esofagitis per reflux, i en la síndrome de Zollinger-Ellison. Tot i així, en aquestes situacions es recomana revisar les dosis i durades dels tractaments.

També és freqüent, però no necessari, que els malalts polimedicats o els que tenen símptomes de dispèpsia prenguin aquests medicaments. En aquest cas, és preferible canviar alguns hàbits com, per exemple, evitar els aliments rics en greixos, la xocolata, les begudes alcohòliques, les begudes amb gas, la cafeïna, els cítrics, els tomàquets i sofregits i els menjars copiosos, i la roba ajustada; estirar-se immediatament després de menjar i, en el cas que sigui necessari, prendre un antiàcid de manera puntual.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.