Una quinzena de professionals de l’ICS Catalunya Central, premiats en la 4a Jornada Dermatològica de l’Anoia

La 4a Jornada Dermatològica de l’Anoia, celebrada aquest dissabte 11 de novembre a l’Hospital Universitari d’Igualada, va reunir més de setanta professionals de la salut per compartir casos clínics, experiències i coneixements sobre patologia dermatològica. Es tracta d’una trobada anual, adreçada tant a personal mèdic com d’infermeria, tècnics en cures auxiliars d’infermeria i residents en formació, que té l’objectiu d’intensificar la coordinació entre Atenció Primària i Hospitalària per tal de millorar l’atenció dels pacients. Està coorganitzada pel Consorci Sanitari de l’Anoia i l’Institut Català de la Salut.

Enguany la jornada ha comptat amb dos hospitals convidats, l’Hospital Mútua de Terrassa i l’Hospital Sant Pau i Santa Tecla de Tarragona. L’assistència a la jornada els ha permès conèixer de primera mà aquest projecte de coordinació i com es materialitza el treball en equip.

Les ponències van començar a les 9 h amb la intervenció del dermatòleg de l’Hospital Universitari Parc Taulí de Sabadell, Miquel Ribera Pibernat, que va parlar sobre lesions dermatològiques de les mucosa genital d’interès per a l’Atenció Primària. Tot seguit, la dermatòloga de l’Hospital Universitari d’Igualada, Anna Castany Pich, va fer una ponència sobre nocions bàsiques de l’ecografia cutània.

Per la seva banda, el cap del Servei de Dermatologia de l’Hospital Sant Pau i Santa Tecla de Tarragona i professor associat de dermatologia de la Universitat Rovira i Virgili, Pedro Zaballos, va oferir una classe magistral sobre dermatoscòpia en dos escenaris; malalties infeccioses i tumorals de la pell.

Casos clínics premiats

Al llarg del matí els professionals van presentar també diversos casos clínics resolts des d’Atenció Primària, que hagin requerit, o no, la col·laboració del seu referent d’atenció especialitzada. En total, es van rebre 28 casos clínics, dels quals se’n van escollir 8 per a la seva presentació oral a la 4a Jornada Dermatològica de l’Anoia. L’exposició d’aquests casos clínics es va fer en dues taules rodones, moderades per les dermatòlogues de l’Hospital Universitari d’Igualada, la Dra. Carola Baliu Piqué i la Dra. Anna Castany Pich, respectivament.

Entre els casos exposats, es va fer entrega dels premis als tres millors casos, escollits pel comitè científic. Els tres casos reconeguts van ser: primer premi pel cas “Lesions genitals contagioses” de Laia Sala Torner, Lucía Díaz Rodeño i Carmina Bascompte Jorba (CAP Igualada Nord – Consorci Sanitari de l’Anoia); segon premi pel treball “La punta de l’Iceberg” de Raquel Doña Medina (MIR), Fernando Murano i Beatriz Pérez González, tots tres professionals de l’EAP Santa Margarida de Montbui (Institut Català de la Salut – Catalunya Central); i tercer premi pel cas “Poc a poc” de Mª Dolores López Gosp, Mª Eugènia Adzet Riba i Gemma Sanz Cusó (MIR), de l’EAP Igualada Urbà (Institut Català de la Salut – Catalunya Central).

L’equip reconegut amb el primer premi s’ha endut un dermatoscop de darrera generació, el premi per al segon classificat ha estat un adaptador per fer fotografia dermatoscòpica amb el mòbil i, el tercer premi, és una subscripció de dos anys a la revista Piel.

Enguany per primera vegada s’han atorgat tres reconeixements més entre els casos clínics seleccionats: el més interessant, el més original i el més quotidià i prevalent. El cas més interessant va ser “Tengo una duda…” de María Valero Roca (MIR), María Dolores López Gosp i Susana Juan Ezquerda, professionals de l’EAP Igualada Urbà (ICS Catalunya Central); el més original “¿Lesiones de aparición súbia? A propósito de un caso” d’Adriana Garcia Murillo, Alejandro Suwezda i Kevin Ostaiza (MIR), professionals de l’EAP Vilanova del Camí (ICS Catalunya Central); i l’escollit com el més quotidià i prevalent va ser “Quina escabetxina!” de Xènia Vilardell Alonso (MIR), Joel David Alarcon (MIR) i Francesc Xavier Cantero Gómez, també de l’EAP Igualada Urbà (Consorci Sanitari de l’Anoia/ ICS Catalunya Central).

Coordinació entre l’Atenció Primària i l’Hospitalària

La coordinadora de la Unitat de Dermatologia de l’Hospital igualadí, la Dra. Marta Cucurell, valora la celebració de la 4a Jornada Dermatològica molt positivament i apunta que “el treball coordinat permet que la continuïtat assistencial entre primària i hospitalària gaudeixi d’una situació òptima, que revertirà evidentment en el pacient”. Cucurell afegeix que “cal posar en valor la feina de l’organització per l’alt nivell de la jornada i dels companys que han presentat casos clínics, que han estat, com sempre, molt interessants”.

Com a membre de l’organització, la dermatòloga de l’Hospital Universitari d’Igualada Carola Baliu, explica que “aquesta jornada és un reflex de la bona comunicació i relació que tenim la Unitat de Dermatologia de l’Hospital amb l’Atenció Primària” i subratlla que “el projecte, que va néixer fa 4 anys, es manté encara avui amb les mateixes ganes, gràcies a l’esforç, dedicació i il·lusió dels organitzadors i professionals assistents”.

Per la seva banda, la directora del Servei d’Atenció Primària de l’Anoia, Marta Sagarra, destaca “l’alta qualitat dels treballs exposats” i la importància de “continuar treballant conjuntament i de forma coordinada des de l’atenció primària i l’hospital”. També subratlla la tasca important que fan el grup de referents, amb formació continuada i excel·lent comunicació amb el servei de Dermatologia a través de la Interconsulta online.

Pilar Gonzàlez, coorganitzadora de la jornada, metgessa de família i referent de dermatologia del CAP de Santa Margarida de Montbui de l’Institut Català de la Salut Catalunya Central, explica que “les presentacions de tanta qualitat demostren el paper rellevant i resolutiu de l’atenció primària en l’abordatge de la patologia dermatològica, fruit de la sinergia i comunicació de l’equip de Dermatologia Sostenible de l’Anoia”.

La 4a Jornada Dermatològica de l’Anoia és una iniciativa de la Unitat de Dermatologia de l’Hospital Universitari d’Igualada, amb el suport del Grup de Dermatologia Sostenible de l’Anoia. La organització ha estat a càrrec de la infermera de la Unitat de Dermatologia de l’hospital igualadí M. Rosa Piqué; la doctora Carola Baliu, dermatòloga de l’Hospital Universitari d’Igualada, i Pilar Gonzàlez, metgessa de família i referent de dermatologia del CAP de Santa Margarida de Montbui de l’Institut Català de la Salut – Catalunya Central.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en Notícies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.