L’ICS i l’Hospital de Berga formen llevadores per millorar les posicions fetals durant l’embaràs i reduir els parts instrumentats

El curs va adreçat a les llevadores del servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) de la Catalunya Central, i tindrà lloc els dies 29 i 30 de novembre

L’Institut Català de la Salut (ICS) de la Catalunya Central i l’Hospital de Berga han organitzat conjuntament una formació per a llevadores, amb l’objectiu que adquireixin eines per facilitar una òptima posició fetal durant l’embaràs i el part, i reduir així el nombre de parts instrumentats. El curs està adreçat a les llevadores del servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) de la Catalunya Central i a les llevadores de l’Hospital de Berga, i tindrà lloc els dies 29 i 30 de novembre a l’Aula de Formació de l’Hospital berguedà.

Diversos estudis coincideixen que la posició i el moviment de la mare poden influir en la postura adoptada pel nadó a l’úter durant les darreres setmanes de l’embaràs. Molts parts difícils són causats per una presentació del nadó que no és òptima i que pot dificultar el seu pas per la pelvis. Per tant, intentar canviar la posició del nadó mitjançant el moviment i les posicions maternes durant l’embaràs i el procés del part pot ajudar a escurçar el part, pot disminuir la necessitat de l’ús de mètodes farmacològics per alleujar el dolor i el risc de tenir un part instrumentat.

Les habilitats que les professionals adquiriran un cop finalitzat el curs permetran optimitzar les posicions fetals i reduir el nombre de parts que acaben requerint intervenció instrumental o bé cesària per progrés lent del part a causa d’una posició fetal que impedeix que el nadó entri correctament al canal de part –com en el cas de posicions anteriors, asinclitisme o presentació del nadó de natges, entre d’altres–. Gràcies a la formació, les llevadores també podran donar eines a les mares perquè puguin adquirir un paper actiu en el seu treball de part.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en Activitats, Notícies, Salut sexual i reproductiva. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.