40 professionals de la salut milloren la seva formació en el diagnòstic i tractament de les intoxicacions

40 professionals de medicina i d’infermeria han participat aquest dijous en una jornada per millorar la seva formació en el diagnòstic i el tractament de les intoxicacions alimentàries per inhalació de gasos, per medicaments, per bolets i altres causes.

L’abordatge de les intoxicacions és un tema d’especial interès per als professionals de l’atenció primària i l’atenció urgent, motiu pel qual la resposta ha estat notable quant a nombre de persones inscrites. Professionals de l’Anoia, el Bages, el Berguedà, el  Moianès i Osona han conegut les darreres tècniques que ajuden a detectar el tòxic causant de les intoxicacions i la forma més adequada de combatre-les.

La Jornada s’ha celebrat a les dependències de la Gerència Territorial Catalunya Central de l’ICS, a Sant Fruitós de Bages, i s’han treballat de forma específica les intoxicacions per fum, vapors i productes de neteja; per alcohol, drogues i begudes energètiques, i també per medicaments i bolets.

La tardor i els bolets no comestibles

En aquesta època de tardor, una de les intoxicacions freqüents és la causada per la ingesta de bolets que no són comestibles. Els nous coneixements científics han evidenciat que alguns bolets que s’havien considerat tradicionalment comestibles cal que es considerin tòxics, com és el cas de l’anomenat verderol, groguet o pixaconill, segons la contrada (en castellà ‘seta de los caballeros’). El desconeixement i la confusió amb espècies comestibles d’aspecte semblant fan que cada any, en arribar la temporada de bolets, es produeixin intoxicacions, algunes, fins i tot, mortals.

El criteri bàsic per evitar una intoxicació per ingestió de bolets tòxics és consumir únicament aquells que se sap amb tota certesa de quina espècie són. Si es té algun dubte a l’hora d’identificar-los, cal rebutjar-los.

Els símptomes d’intoxicació varien segons l’espècie de bolet que l’ha produïda. Es poden presentar un o alguns d’aquests símptomes: dolors forts d’estómac, suor freda, vòmits dolorosos i continuats, diarrees fètides i abundants, vertigen, prostració total, deliris i períodes alternatius de crisi i de calma. Els símptomes característics de cada espècie es descriuen en els estudis sobre els principals bolets tòxics.

Els primers símptomes es poden presentar al cap de poca estona d’haver menjat els bolets (normalment entre mitja hora i tres hores) o poden aparèixer passades algunes hores. Les intoxicacions més greus, en particular la causada per la farinera borda (Amanita phalloides), es manifesten després d’unes 8 o 10 hores, de vegades més; per tant, el fet que els símptomes triguin a presentar-se és un indici que la intoxicació pot ser molt perillosa.

Als primers símptomes d’intoxicació, per poc importants que semblin, s’ha d’anar immediatament a un centre sanitari. L’eficàcia del tractament depèn, en bona part, de la rapidesa amb què s’actuï.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.