Taula rodona a Manresa amb quatre expertes que parlaran de la menopausa

La setmana vinent, amb motiu del Dia Mundial de la Menopausa, se celebraran dos actes de sensibilització a Manresa adreçats al conjunt de la població. Així, el dimecres, dia 18 d’octubre, a les 6 de la tarda, hi haurà una taula rodona al centre cultural d’El Casino de Manresa amb el títol “Menopausa: una data al calendari”. Hi participaran la treballadora social Meritxell Puig, la psicòloga Gemma Torra, la infermera Mònica Serra i la llevadora Irene Soler.

L’organització de la taula correspon al Servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR). Prèviament, el dimarts dia 17 d’octubre, hi haurà un esmorzar saludable al Parc de Puigterrà, al centre de Manresa, on es farà una sessió de txikung, a càrrec del doctor Miquel González, del CAP Plaça Catalunya.

Conèixer millor la menopausa

La celebració del Dia Mundial pretén millorar la informació sobre aquesta etapa natural de la dona, en què deixa de tenir la menstruació i el seu cos experimenta tot un seguit de canvis en el qual finalitza el seu període fèrtil. Sol aparèixer en dones de 45-55 anys, tot i que hi ha una gran variabilitat.

Durant aquest període, els ovaris de la dona deixen de produir òvuls. A més, els ovaris produeixen menys quantitat d’estrògens i de progesterona, hormones femenines que seran en gran part les responsables dels símptomes de la dona menopàusica. Normalment els períodes de menstruació es van presentant en menor freqüència fins que cessen completament: al cap d’un any sense període ens trobem davant d’una dona menopàusica. Rarament això es produeix de sobte.

El període que envolta la menopausa s’anomena climateri, en aquest no tan sols els canvis físics són els protagonistes, també apareixen canvis sobre característiques psicosocials de la dona i també  en el context sociocultural en que està immersa. És una etapa més en el procés evolutiu de la dona. Pot ser viscuda de diferents formes, tantes com dones existeixen, i per tant la percepció o no de malestar i el tipus de malestar no és universal. És important informar-se i veure  què es pot  fer per viure una menopausa saludable i plena.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.