‘Piera cardioprotegida’, una acció per ajudar a salvar vides

 L’Equip d’Atenció Primària Piera se suma el proper dilluns, 16 d’octubre, a la Jornada Europea de l’Aturada Cardiorespiratòria amb l’organització d’un taller —que té per objectiu bàsic ensenyar a actuar de forma ràpida per ajudar a salvar vides— i, posteriorment, amb una caminada que simbolitzarà els hàbits saludables. Aquesta activitat recorrerà els diversos punts del municipi de Piera on es poden localitzar desfibril·ladors externs automàtics (DEA). L’organització convoca les persones interessades a participar en el taller i en la caminada posterior a les 9.30 hores al CAP Piera. La iniciativa ha estat batejada amb el nom genèric de ‘Piera cardioprotegida’.

Diverses situacions poden tenir com a desenllaç una pèrdua de consciència i una aturada respiratòria. Quan això passa, s’han de practicar maniobres de reanimació cardiopulmonar. Aquestes maniobres consisteixen bàsicament a fer compressions al tòrax de la persona afectada i, si és possible, a administrar-li aire mitjançant el boca a boca per intentar mantenir el flux sanguini al cervell, al cor i als altres òrgans vitals. Cal fer-ho fins que arribin els equips mèdics. En aquestes situacions, es donen els consells següents:

  • Si la víctima està inconscient, busqueu algú ràpidament perquè truqui als serveis d’emergències (112).
  • Poseu la persona afectada panxa enlaire.
  • Si no fa sorolls quan respira, no tus i no es mou, assegureu-vos que algú ha activat els serveis d’emergències. Si no és així, truqueu-hi vosaltres mateixos i inicieu les maniobres de reanimació com més aviat millor:
    • Poseu-vos de genolls a terra al costat de la víctima;
    • Comproveu que no tingui objectes a la boca: enretireu-li pròtesis dentals que no siguin fixes i objectes visibles;
    • Tireu-li el cap enrere aixecant-li la barbeta per evitar que la llengua obstrueixi el pas de l’aire;
    • Poseu-li els braços rectes i col·loqueu les mans enllaçades a la part central del pit, aproximadament, a la línia imaginària entre els dos mugrons;
    • Realitzeu les 30 compressions toràciques fent força amb el cos sense doblegar els braços, amb una freqüència d’unes 100 compressions per minut;
    • Cada 30 compressions, obriu-li la boca aixecant la barbeta cap amunt, tapeu-li el nas i feu-li dues insuflacions mitjançant el boca a boca;
    • Per cada 30 compressions sobre el cor, insufleu dos cops aire fent-li el boca a boca i comproveu que el pit de la víctima es mou.
  • Continueu fent les maniobres de reanimació fins al retorn espontani del pols i la respiració (fins que la víctima tussi o faci algun moviment) o fins que arribin els serveis d’emergència.
  • Si recupera la respiració espontània, poseu-lo en la posició lateral de seguretat.
Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.