Adherència: definició i conseqüències

La OMS defineix l’adherència com el grau en què la conducta d’un pacient en relació a la presa de la medicació, el seguiment d’una dieta o la modificació d’estils de vida, es correspon amb les recomanacions acordades amb el professional sanitari.

Aquesta definició incorpora la necessitat que el malalt conegui bé la seva malaltia, el seu tractament, que vulgui i tingui suficient autonomia per prendre decisions conjuntament amb els professionals sanitaris que l’atenen, i que hi hagi una relació de confiança i diàleg amb els professionals sanitaris.

En el cas del tractament farmacològic ser adherent és prendre la medicació que té prescrita, amb la dosi correcta, en el moment adequat, durant el temps recomanat i de la manera aconsellada.

Les causes d’una mala adherència són múltiples:

  • Factors que depenen del tipus de tractament: els tractaments complexes que requereixen de diverses dosis al dia, medicaments que causen molts efectes secundaris, els plans de medicació amb molt medicaments prescrits, els tractaments que duren molt temps
  • Factors que depenen del malalt: grau de coneixement de la malaltia i el tractament, malalties psiquiàtriques, problemes de memòria
  • Factors que depenen de la malaltia: malalties amb absència de símptomes o pocs símptomes
  • Factors que depenen del sistema: manca de confiança amb els professionals sanitaris, problemes de coordinació amb altres professionals sanitaris, problemes d’accés al sistema sanitari…
  • Factors socioeconòmics i demogràfics: viure sol i no tenir un bon suport familiar o de cuidador, el nivell econòmic baix o nivell d’estudis

S’estima que el 50 % dels pacients no són adherents al tractament. Aquest fet dona lloc a un important problema de salut pública i individual per al malalt ja que augmenten els ingressos hospitalaris, les visites a urgències, els empitjoraments de les malalties, empitjora la qualitat de vida i també augmenta la despesa econòmica.

La setmana que ve t’explicarem: Antibiòtics: per a què serveixen, resistències, ús adequat.

 

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.