Els antibiòtics són fàrmacs que s’utilitzen per al tractament i la prevenció de les malalties infeccioses produïdes per bacteris. No són efectius per combatre infeccions causades per virus, com ara el refredat o la grip. És el professional sanitari qui, després d’establir el diagnòstic, selecciona l’antibiòtic que cal prendre i en determina les pautes d’administració.
En l’actualitat, els antibiòtics han esdevingut molt populars per la seva eficàcia i seguretat. Això ha fet que durant molt de temps s’hagin estat utilitzant de forma fins i tot indiscriminada. Mal utilitzats, comporten conseqüències negatives, tant per a la salut individual com per a la salut pública. L’ús inadequat dels antibiòtics es defineix com:
- Sobreutilització: es prescriuen en excés. Es considera que, la tercera part de les prescripcions d’antibiòtics són innecessàries. A més, els pacients solen fer una pressió excessiva sobre els professionals per tal que els prescriguin antibiòtics i, fins i tot, els aconsegueixen sense recepta.
- Mala utilització: l’elecció inadequada de l’antibiòtic o la utilització d’antibiòtics en afeccions víriques.
- Infrautilització: de vegades el pacient incompleix el tractament prescrit, ja sigui per descuit de dosis, perquè escurça la durada del tractament o perquè el pren inadequadament en combinació amb determinats aliments que en redueixen l’absorció intestinal.
El mal ús contribueix a l’augment de les resistències. La resistència als antibiòtics és la capacitat que tenen els bacteris de combatre els efectes d’aquests medicaments. Els bacteris són els que es fan resistents als antibiòtics i no les persones o els animals. Per això representa un greu problema de salut a nivell mundial i no només de les persones que consumeixen molt antibiòtic o el consumeixen de forma inadequada.
Sense antibiòtics efectius, molts procediments i tractaments mèdics actuals deixarien de ser possibles, i les infeccions bacterianes s’agreujarien, es propagarien i no es podrien guarir.
Que pot fer la població?
- Utilitzeu antibiòtics només quan un professional de la salut us els recepti. No us automediqueu mai
- Respecteu sempre la dosi i durada del tractament prescrit
- No guardeu tractaments antibiòtics sobrants, porteu-los al punt SIGRE de la farmàcia
- Preveniu infeccions rentant-vos les mans amb freqüència, extremant la higiene en el contacte amb malalts i mantenint les vacunes al dia.
- Manteniu uns bons hàbits higiènics en el vostre entorn i en la manipulació d’aliments
Fer-ne un bon ús és responsabilitat de tots.
La setmana que ve t’explicarem: Responsabilitzar-se de l’autocura.