Amb motiu de la Setmana Mundial de Conscienciació sobre l’Ús dels Antibiòtics, els professionals d’atenció primària de l’ICS Catalunya Central continuen les seves accions per promoure un bon ús d’aquests medicaments. A causa de l’abús que se n’ha fet, els darrers anys han proliferat diversos bacteris que no responen als antibiòtics (s’anomenen bacteris resistents) i que s’han convertit en una seriosa amenaça per a la salut pública. Cada any moren 33.000 persones a Europa com a conseqüència d’infeccions causades per bacteris resistents, 3.000 d’elles a l’Estat espanyol.
Programa PROA
Els darrers mesos els farmacèutics que treballen a l’atenció primària (FAP) de l’Institut Català de la Salut han impulsat accions que afavoreixin un ús correcte dels antibiòtics. Amb aquesta finalitat, s’ha creat un Programa d’optimització de l’ús d’antibiòtics (PROA) a la Catalunya Central, amb l’objectiu de millorar el pronòstic dels pacients que els necessiten, de reduir l’aparició de reaccions adverses i de controlar l’aparició de resistències. Per això, es fa un seguiment de l’ús dels antibiòtics, s’estableixen objectius de millora i es fan guies i recomanacions d’ús, tant per als professionals sanitaris com per a la població.
Fruit de la creació d’aquest programa s’ha prioritzat l’abordatge de les faringoamigdalitis (FAA). Es tracta d’una infecció a la gola produïda per virus o per bacteris, principalment pels primers. És rellevant identificar l’agent que causa la infecció per decidir si l’antibiòtic és l’opció òptima de tractament (si l’origina un bacteri) o bé si és suficient un antiinflamatori per reduir el dolor i la febre. Per aquest motiu, davant d’una sospita de FAA, els professionals de l’atenció primària podran fer una prova diagnòstica molt senzilla i ràpida que consisteix a fregar la gola amb un bastonet i que ajuda a determinar l’origen de la infecció. Amb la idea central que “els antibiòtics no valen per a tot”, s’informa els pacients sobre si l’origen és un virus, perquè això justifica que l’antibiòtic és innecessari.
Vacunació contra la grip
D’altra banda, des del Servei de Gestió Integral de Vacunes de la Catalunya Central, liderat per FAP, es continuen impulsant les estratègies de vacunació entre la població. Actualment, ens trobem en plena campanya de vacunació contra la grip i tots els equips d’atenció primària estan abocats a la vacunació des de les consultes i a fer activitats en la comunitat (participació en programes de ràdio, vacunació en casals i centres de dia…) per transmetre la importància de la vacunació en les persones que pertanyen als grups de risc. La vacunació i la promoció de la higiene de mans són estratègies que es promouen contínuament des de l’atenció primària durant l’any, per a ajudar a reduir la transmissió de les infeccions.