Com es col·loquen les cadires dels professionals de medicina i dels pacients?

Arreu del món, la disposició dels mobles a les consultes mèdiques està dissenyada amb els mateixos paràmetres? Com se situen les cadires dels professionals de medicina i dels pacients a cada territori?

Per donar resposta a aquestes preguntes Josep Vidal Alaball, investigador de l’ICS Catalunya Central i de l’IDIAP Jordi Gol, ha participat en un estudi internacional, juntament amb altres metges dels Estats Units d’Amèrica i del Brasil, en què s’han fet enquestes a professionals de medicina d’arreu del món per descobrir si les seves sales de consulta s’assemblaven i quines diferències hi havia entre elles.

Han respost el qüestionari més de 500 professionals de tots els continents. S’hi proposaven quatre disposicions de les cadires a la consulta: situades a 90º mirant totes dues cap a la taula; de cara, sense cap objecte al mig; de cara, amb la taula al mig; i situades a 90º mirant-se de cara.

El resultat de l’estudi conclou que l’escenari al qual estem acostumats a casa nostra (amb el pacient i el professional de medicina cara a cara amb la taula al mig) és el més habitual a Europa (66 % dels enquestats) i a Amèrica (46 % dels enquestats); mentre que a Àsia, Austràlia i Àfrica opten per una disposició de 90º.

A més, l’estudi també demostra que els professionals de medicina més joves (i, sobretot, els homes) tendeixen a buscar una disposició més propera entre metge i pacient; una situació que no es dona entre les metgesses, segurament perquè perceben que la taula al mig pot ser un element de seguretat.

Tot i que altres estudis elaborats anteriorment valoraven quina era la disposició del mobiliari que facilitava més la relació metge-pacient, aquest treball s’ha centrat a assenyalar quina és la pràctica més habitual a cada lloc i pot ser un primer pas per continuar desenvolupant altres estudis sobre la preferència dels pacients.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies, Notícies recerca i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.