Deu anys de caminades saludables impulsades per l’equip d’atenció primària de Sant Vicenç de Castellet

Més de 150 persones han format part del grup de caminades “Els amics de la salut”, una proposta per fer prevenció de la malaltia i promoure la salut comunitària.

El grup de caminades “Els amics de la salut” de l’Equip d’atenció primària (EAP) de Sant Vicenç de Castellet celebra deu anys d’història amb rutes diàries en què hi participen persones de més de 55 anys.

La commemoració ha tingut lloc a la biblioteca del municipi aquest dijous, 2 de juny, i ha comptat amb els caminadors dels tres grups que estan actius, la referent de salut comunitària de l’EAP, Fina Olmo; l’equip directiu del centre, Esther Baena i Eva Farré; la directora del Servei d’atenció primària Bages-Berguedà-Moianès, Elisabet Descals, i l’alcaldessa de Sant Vicenç, Adriana Delgado.

Fins ara, han participat de les caminades més de 150 persones i es compta amb tres grups segons la dificultat, que des de fa uns anys funcionen de forma autònoma i actualment surten cada dia de la setmana. Entre els usuaris, destaca el testimoni de Montserrat Grau, que amb 91 anys lidera un dels grups. Ella no ha fallat gairebé cap dia des que es va iniciar el grup, quan tenia 82 anys. “És un exemple per a l’envelliment saludable i actiu. Les caminades són clau per la prevenció de la malaltia i per fer comunitat”, explica Fina Olmos, referent de salut comunitària de l’EAP. Per la seva banda, Grau explica que per ella és un espai “imprescindible per la companyia que li aporta i per les relacions socials que s’hi fan. Jo només vaig al CAP perquè hem quedat per anar a caminar; em trobo molt bé, les caminades són font de salut”.

Un grup amb 10 anys d’història

L’activitat va començar el 2011 per promocionar les rutes saludables del poble. En un principi, es va comptar amb una vintena de participants amb una mitjana d’edat d’entre 45 i 55 anys, sortien a caminar dos dies a la setmana acompanyats del personal sanitari.

Amb el pas dels mesos, el Centre Excursionista es va implicar amb el projecte, amb l’objectiu de guiar les caminades i poder alliberar els professionals sanitaris. També es va incorporar un fisioterapeuta i altres formadors, per poder aportar continguts variats sobre salut i esport.

A banda de l’activitat esportiva, el grup “Els amics de la salut” han participat fent accions a la comunitat, com el projecte “Mans per caminar” orientat a fer voluntariat a la residència del municipi.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en Activitats, Notícies, Salut comunitària. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.