Diferents equips d’atenció primària del Bages, Osona i l’Anoia organitzen activitats amb motiu de la Setmana sense Fum

Amb motiu de la celebració de la Setmana sense Fum, del 25 al 31 de maig, amb el lema “Viu a sac sense tabac”, diferents equips d’atenció primària de l’ICS Catalunya Central han organitzat activitats per sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut el fet de no fumar i de viure en un entorn lliure de fum.

BAGES

 Sant Vicenç de Castellet

Es farà un debat a Ràdio Castellet, amb la participació de diferents professionals de l’Equip d’Atenció Primària (EAP) i un usuari que explicarà la seva experiència. S’hi parlarà del tabac des de tots els vessants: preventiu, patològic i de deshabituació, tant des de la infància (adreçat a pares) i l’adolescència, com fins a l’edat adulta.

També es fa un concurs de vídeos per a nois i noies de 6è d’educació primària fins a 4t d’educació secundària obligatòria (ESO). L’organitza l’EAP Sant Vicenç de Castellet amb els ajuntaments del municipi, i els de Castellgalí i el Pont de Vilomara i Rocafort. Els guanyadors tindran carnets gratuïts per a tota la temporada d’estiu a les piscines municipals.

Cardona

 El CAP Cardona tindrà una parada al centre del poble el dia 27 de maig al matí, coincidint amb el mercat setmanal, i s’organitzaran diverses activitats dirigides a la població per motivar-la a deixar de fumar.

Sant Fruitós de Bages

S’està realitzant un taller de deshabituació tabàquica a càrrec de l’EAP Navarcles – Sant Fruitós – Santpedor, amb sessions setmanals, dirigides per una metgessa i dues infermeres. Amb la intenció que aquest taller passi per diversos espais de la zona, actualment s’està duent a terme al recinte “Nexe” de Sant Fruitós de Bages.

Manresa

El CAP Sagrada Família organitza diverses activitats que es duran a terme al mateix centre i també al mercat municipal Sagrada Família de Manresa.

Els propers dies es donarà informació a través de diferents cartells on es podran veure, en format dibuix, missatges relacionats amb el fum del tabac.

El dia 29 al mercat i el dia 31 al CAP, es farà un taller adreçat a les persones fumadores per reflexionar sobre algunes de les raons que les poden ajudar a decidir-se a deixar de fumar, beneficis i raons per fer-ho i l’estalvi que suposa deixar el tabac. Els usuaris també podran participar en una prova a través d’un programa audiovisual, per veure els diferents canvis d’imatge i anatòmics del cos humà a causa del tabac.

A més, es faran carboximetries, una senzilla prova per mesurar el nivell de monòxid de carboni en  l’aire expirat. Si els paràmetres surten alterats, els usuaris seran citats per fer una espirometria.

Navàs i Balsareny

Taula informativa sobre el tabac i controls de carboximetria. Dijous 31 davant del CAP Balsareny i del 25 al 31 de maig al CAP Navàs. Es regalarà un punt de llibre a tots els participants.

A més, avui divendres es fa una caminada saludable des del CAP Navàs fins al Castell de Balsareny.

BERGUEDÀ

Gironella i Puig-reig

Activitat “Pulmons saludables”, per fer reflexionar les persones fumadores sobre algunes de les raons que les poden ajudar a decidir-se a deixar de fumar i per fer un càlcul de l’estalvi econòmic anual que suposaria abandonar el tabac. Els participants rebran un xec simbòlic amb la quantitat que estalviarien i el missatge “Què et regalaràs amb aquesta quantitat estalviada?”.

ANOIA

Igualada

L’EAP Igualada Urbà organitza, conjuntament amb Ajuntament d’Igualada i el Consorci Sanitari de l’Anoia, el VIII Concurs fotogràfic Setmana sense Fum, adreçat a estudiants d’ESO, i que es fa a través de les xarxes Facebook i Instagram.

Calaf

Passejada per l’entorn de Calaf per promoure un estil de vida amb hàbits saludables. Divendres 8 de juny, la sortida serà a les 10 del matí des del CAP Calaf. Es farà una ruta fins a Mirambell i la tornada, uns 12 km aproximadament.

Capellades i consultoris de La Torre de Claramunt i Vallbona d’Anoia

Difusió, per diferents mitjans, de material informatiu sobre el consum de tabac. A més, el CAP acollirà l’exposició, fins al 31 de maig, de les obres participants en un concurs de fotografia. També es farà la xerrada “Beneficis de no fumar” en dos instituts i se sortejarà un pastís entre els exfumadors de la consulta de deshabituació al tabac de l’any 2017.

OSONA

Vic

L’EAP Vic Nord ha programat diferents activitats. A part de la consulta específica de deshabituació tabàquica, també faran xerrades a l’Institut d’Educació Secundària (IES) Vic per conscienciar els joves; s’instal·laran taules a l’IES Jaume Callis i a l’IES Vic per oferir assessorament als fumadors i consell als no fumadors i s’hi realitzaran proves per valorar el nivell de CO2 als fumadors (cooximetria).

Diversos municipis

En diferents centres es durà a terme l’activitat “Pulmons saludables”, per fer reflexionar les persones fumadores sobre algunes de les raons que les poden ajudar a decidir-se a deixar de fumar i per fer un càlcul de l’estalvi econòmic anual que suposaria abandonar el tabac. Els participants rebran un xec simbòlic amb la quantitat que s’estalviarien i el missatge “Què et regalaràs amb aquesta quantitat estalviada?”. Aquesta activitat es farà als CAP Torelló, Sant Quirze de Besora, Sant Hipòlit de Voltregà, Tona, Santa Eugènia de Berga, Manlleu, Roda de Ter, Osona, i Prats de Lluçanès; a les entitats de base associativa (EBA) Centelles i Vic Sud, i als hospitals de Vic, Santa Creu i Manlleu.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.