Dones sanitàries al món rural: “A l’inici em vaig sentir discriminada per ser dona i jove”

En el marc de la campanya “Cada dia 8 és 8 de març”, aquest mes d’octubre el Grup d’Igualtat de la Gerència Territorial de la Catalunya Central impulsa una campanya per donar a conèixer les experiències de diverses professionals sanitàries, totes dones, al món rural. Fins al 15 d’octubre, que se celebra el Dia Internacional de la Dona Rural, cada dia sortirà publicada una breu entrevista a una professional de l’ICS Catalunya Central.

Una d’elles és la pediatra M. Lluïsa Serrano Bartolomé, de l’Alt Berguedà:

1. Comenta breument la teva biografia.

Em dic M. Lluïsa Serrano Bartolomé i tinc 57 anys. Vaig néixer a Barcelona el 4 de setembre del 1965, ciutat on vaig viure fins als 26 anys (al barri de Sant Andreu). De família nombrosa, soc la gran de sis germans. Vaig estudiar a l’IES  Jaume Balmes de Barcelona i vaig començar la carrera de Medicina a l´Hospital Clínic els primers anys i després a Bellvitge. Em vaig casar l’últim any de carrera i vam anar a viure a Sant Julià de Cerdanyola. El David, el meu marit, és veterinari. Tenim un fill, en Joan que té 28 anys.

2. Comenta la teva trajectòria professional.

Quan vaig acabar Medicina, vaig començar a fer substitucions a l´Alt i Baix Berguedà. Després vaig començar a estudiar a l´Escola de Pediatria de Sant Joan de Déu. Els dos primers anys eren a l´HSJD de Manresa i el dos darrers a l´HSJD de Barcelona. Mentre em formava en pediatria feia guàrdies a Manresa i alguna substitució del pediatre de l´Alt Berguedà. També vaig començar a fer guàrdies a l´Hospital Sant Bernabé. Va ser una època bastant dura, no deia que no a res… Intentava trobar el meu lloc. L´any 1998 vaig  començar a treballar a l´Alt Berguedà com a pediatra i ho combinava amb guàrdies als hospitals de Manresa i Berga. Al cap d’uns anys vaig deixar Manresa i, en l’actualitat, tinc la meva plaça a l´Alt Berguedà.

3. Quins són per a tu els avantatges de treballar al món rural?

– Proximitat amb la població.

– No massificació.

4. En alguna ocasió t’has sentit discriminada a la feina pel fet de ser dona i professional sanitària?

Sí,  a l´inici, pel fet de ser dona i jove. Em vaig sentir discriminada tant per part de companys com d’usuaris.

5. Explica’ns alguna anècdota o experiència personal/laboral que vulguis compartir.

Recordo l’època sense internet, carregant el vademècum i protocols de tractament cap als domicilis. No m´explico com podíem arribar als llocs sense Google Maps!

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en Igualtat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.