Aquest mes d’octubre s’ha constituït la Taula de Salut Comunitària de Sant Joan de Vilatorrada, una iniciativa promoguda per l’Equip d’Atenció Primària (EAP) Sant Joan de Vilatorrada per involucrar la comunitat en la millora de la salut de la població i desenvolupar projectes en comú als quatre municipis que hi participen: Sant Joan, Fonollosa, Rajadell i Aguilar de Segarra. Es tracta d’un grup de treball estable format per una quinzena de persones, entre les quals hi ha representants de ciutadania, entitats, professionals sanitaris, ajuntaments, professionals de treball social i de les farmàcies de la zona.
El passat 21 de setembre es va fer, a Cal Gallifa, una sessió informativa i oberta a tothom sobre la creació de la Taula de Salut. Hi van participar una quarantena de persones i va servir per posar en comú les necessitats de salut que hi ha a cada localitat segons el grup d’edat –infants i adolescents, persones adultes i gent gran– i també per conèixer de quins actius de salut disposa la població.
Entre els assistents hi havia l’alcalde de Sant Joan, Jordi Solernou; els regidors de Salut de Sant Joan (Paqui Garcia), de Fonollosa (Joaquim Busom) i d’Aguilar de Segarra (Montse Isern); una representant de l’Ajuntament de Rajadell (Judit Ferrer); membres de diverses associacions dels quatre municipis, com el Club Esportiu Fonollosa, l’Associació Tria, Les Oliveres, la Biblioteca Cal Gallifa, l’Escola d’Adults de Sant Joan i el Centre Ocupacional d’Ampans, entre d’altres, i ciutadans que no estan lligats a cap entitat, però que tenen ganes de participar activament en el projecte.
Activitats per a les persones grans que viuen soles
Durant la sessió es va fer palès que “principalment, cal promoure activitats per a les persones grans que viuen soles, sobretot per a les que no poden sortir fàcilment del domicili; per als cuidadors de grans dependents, i també per als adolescents, més enllà de l’esport i de fites culturals molt arrelades, com les caramelles”. Així ho explica la directora del centre santjoanenc, Elsida Montaño.
La voluntat és que la Taula de Salut Comunitària és reunir-se de forma trimestral a cada un dels municipis que hi participen, per tal de poder planificar noves activitats de salut comunitària en funció de les necessitats detectades i de crear sinergies amb els diferents agents implicats. “Tenir aquest diagnòstic de salut de la població ens ha de servir per impulsar projectes que ajudin la gent a no emmalaltir. Un dels objectius de l’Atenció Primària és fer una tasca preventiva de salut per evitar malalties”, valora Montaño.
A la jornada del dia 21 també hi va assistir la directora del Servei d’Atenció Primària Bages-Berguedà-Moianès de l’ICS Catalunya Central, Elisabet Descals, que va destacar “l’èxit de la proposta que s’engega avui a Sant Joan”, i va dir que “si els resultats de la Taula de Salut Comunitària són bons, i n’estic convençuda, podrem estendre aquesta prova pilot a la resta del territori”.
Properes reunions
Les dates de les properes reunions seran el 14 de desembre de 2022 a Aguilar de Segarra, el 15 de març de 2023 a Fonollosa, el 14 de juny de 2023 a Rajadell i l’11 d’octubre de 2023 a Sant Joan. A banda de la quinzena de persones que formen el grup estable de treball, juntament amb professionals de la Comissió de Salut Comunitària de Sant Joan, a cada reunió és previst convidar altres persones i/o entitats que vulguin participar-hi, per tal de posar en marxa projectes en comú i ampliar la xarxa de treball.