Efectes adversos i diferència entre al·lèrgia, intolerància i efecte advers

Els efectes adversos son els efectes negatius que acompanyen l’administració d’un medicament i poden ser lleus, moderats o greus. Molts efectes adversos els coneixem perquè són conseqüència del mecanisme d’acció del medicament o bé perquè s’han detectat en els estudis previs (assaigs clínics) que els laboratoris farmacèutics han de realitzar abans de sol·licitar l’autorització del medicament a les autoritats sanitàries.

Els efectes adversos no es poden predir perquè no es manifesten en totes les persones per igual. No obstant això solen ser lleus i els podem prevenir usant correctament el medicament.

Els medicaments poden produir reaccions al·lèrgiques en rares ocasions. Són conseqüència de la reacció excessiva de les defenses (sistema immunitari) del pacient contra el medicament. Les reaccions al·lèrgiques tampoc es poden preveure la primera vegada que succeeixen i poden ser de diferent gravetat. Així, pot aparèixer una erupció a la pell o bé produir-se una situació greu d’anafilaxi que requereix una assistència mèdica immediata perquè el pacient es pot asfixiar. Si un pacient ha patit una reacció al·lèrgica en alguna ocasió és molt important que ho informi al seu metge per evitar que el torni a recomanar.

Finalment, la intolerància es produeix quan el nostre organisme no és capaç de metabolitzar algun component del medicament. Per exemple, la lactosa és un excipient habitual de les formes farmacèutiques sòlides i hi ha pacients que no les poden prendre a causa de la seva intolerància a aquest component.

La setmana que ve t’explicarem: Efectes adversos i prospecte. Com es poden controlar els efectes adversos? Cascada terapèutica.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.