Grip i infeccions respiratòries

La Dra. Anna Ferrer, referent de prevenció quaternària de l’EAP Igualada Urbà, en col·laboració amb els referents de prevenció quaternària dels diferents equips d’atenció primària de l’Anoia, ha elaborat aquesta informació sobre infeccions respiratòries:

Amb l’hivern arriben les infeccions respiratòries i ens omplim de tos, esternuts i malestars varis normalment autolimitats…Per acabar-ho d’adobar ens visita la grip, el gran col·lapsador del sistema sanitari…

Però és grip tot allò que la gent diu que és grip? O, més concretament, què és la grip? I què és una infecció respiratòria?

Les infeccions respiratòries són malalties comunes que poden aparèixer tot l’any i que es manifesten amb símptomes de refredat i fins i tot febreta (temperatura mesurada per termòmetre a l’aixella, inferior a 38ºC). És habitual doncs tenir mal de coll, tos, esternuts, llagrimeig, mal de cap i d’ossos, congestió nasal o toràcica, cansament etc… La grip sol tenir símptomes més intensos i febre (temperatura major de 38ºC). La durada d’aquests quadres pot anar de pocs dies fins a 10-12 i es resolen espontàniament en població sana (les pròpies defenses del cos se n’encarreguen). La grip en gent amb malalties pulmonars, diabetis, immunodeprimida, embarassades, etc., pot ser més difícil de resoldre i es pot complicar amb sobreinfeccions bacterianes.

La majoria de les malalties respiratòries que comentem són víriques (més del 80%) i es poden prevenir de diverses maneres. Per a la grip tenim una vacuna. Per als altres virus (i per a la grip també) tenim mesures higièniques bàsiques com són el rentat de mans freqüent, tossir/esternudar al braç (mai a la mà) o bé a un mocador rebutjable (de paper) i, quan ja hem emmalaltit, guardar repòs a casa amb una bona hidratació i prenent remeis casolans o alguns medicaments com el paracetamol per alleujar el malestar i la febre.

Cal saber que la febreta és una defensa de l’organisme i és millor tractar amb antitèrmics com el paracetamol la febre alta (més de 38ºC). També cal saber que els virus respiratoris no tenen un tractament específic i que els antibiòtics (amoxicil·lina, etc) no serveixen per res en aquest cas perquè no maten cap virus i en canvi sí que maten bacteris de la nostra flora que ens poden ser necessaris. A més, l’ús incontrolat i intens d’antibiòtics ha generat que els bacteris els reconeguin i es facin resistents, amb la qual cosa cada cop funcionen menys en els casos en que sí són necessaris (infeccions bacterianes).

Per tant si tenim tos, esternuts, mal de coll amb febreta, malestar general, etc., podem provar remeis casolans i/o paracetamol o algun antitèrmic per l’estil… Es tracta d’un quadre víric que es guareix sol en uns 7-10 dies.

En canvi, si tenim febre alta o alguna malaltia de base important és convenient que consultem el nostre equip d’atenció primària/061 en cas de dubtes perquè valorin si ens cal antibiòtic o alguna altra mesura en funció del nostre estat.

Per saber-ne més:

http://canalsalut.gencat.cat/ca/vida-saludable/consells-per-a-tot-lany/consells_hivern/preveniu_grip_i_refredat

http://essencialsalut.gencat.cat/ca/detalls/Article/medicaments_refredat_comu_tos_infants

http://essencialsalut.gencat.cat/ca/detalls/Article/antibiotics_respiratori_inferior_adults_gen2016

http://sem.gencat.cat/ca/061CatSalutRespon/

http://sem.gencat.cat/ca/061CatSalutRespon/campanya_2017/

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.