Efectes adversos i prospecte. Com es poden controlar els efectes adversos? Cascada terapèutica

Alguns pacients deixen de prendre un medicament o no arriben a prendre-se’l per por de patir algun dels efectes adversos que es detallen al prospecte. Per aquest motiu és rellevant que el pacient tingui present que els efectes adversos no afecten a tothom per igual i que malgrat apareguin en el prospecte no significa que l’hagi de patir.

Molts efectes adversos es poden reconduir o disminuir de manera senzilla i fins i tot alguns desapareixen sols quan el cos s’acostuma al medicament després d’uns dies de prendre’l. Quan no desapareixen sols i són una molèstia o un perjudici pel pacient el metge pot decidir diverses opcions:

  • Suprimir-lo.
  • Canviar-lo per un altre.
  • Mantenir el medicament que produeix l’efecte advers i afegir-ne un altre que alleugi l’efecte advers del primer.

En ocasions es prescriu un nou medicament per tractar un efecte advers d’un altre medicament en ús però que no és reconegut com a tal i que erròniament s’interpreta com un nou trastorn. És el què s’anomena cascada terapèutica i comporta que el pacient estigui en risc de desenvolupar efectes adversos relacionats amb el nou medicament que és potencialment innecessari.

Per prevenir una cascada terapèutica cal tenir present algunes recomanacions:

  • Iniciar un tractament farmacològic de forma progressiva, és a dir, a dosis baixes que s’aniran incrementant progressivament per tal de minimitzar al màxim l’aparició d’efectes adversos.
  • Considerar els nous símptomes que apareguin després d’iniciar un tractament farmacològic com una possible conseqüència d’aquell tractament.
  • Informar als pacients sobre els efectes adversos i com han d’actuar en cas que apareguin.

La setmana que ve t’explicarem: Medicaments orfes

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.