El CAP Osona inicia la commemoració dels seus 50 anys d’història amb una setmana de tallers de promoció de la salut

Professionals del CAP Osona durant la presentació.El CAP Osona està d’aniversari! Enguany, el centre de salut de referència de la comarca celebra 50 anys. L’ICS Catalunya Central prepara un programa d’actes oberts a la ciutadania per celebrar l’efemèride, entre els quals hi haurà tallers sobre salut per a totes les edats, una caminada popular, actes institucionals i acadèmics i una exposició de fotos, entre d’altres.

La Direcció del Servei d’Atenció Primària (SAP) Osona de l’ICS Catalunya Central ha presentat els primers actes organitzats per commemorar el 50è aniversari del CAP Osona, el centre de referència d’atenció sanitària pública de la comarca, situat a la plaça de la Divina Pastora de Vic. La commemoració té com a lema “50 anys treballant per la teva salut!” i començarà amb una setmana d’activitats de promoció d’hàbits saludables, que se celebrarà del 21 al 25 de novembre.

Es faran els tallers “Coneix la teva pelvis”, “Show cooking”, “Musicoteràpia i relaxació”, “Ús didàctic i terapèutic de les joguines sexuals”, “Alimentació saludable per a infants” i, dos més, de reanimació cardiopulmonar (RCP) per a l’alumnat dels IES Vic i Jaume Callís. Es tancarà la setmana, el diumenge 27, amb una caminada popular que sortirà de davant del CAP i que seguirà la Ruta del Gurri al pont d’en Bruguer (més informació en aquest enllaç). Per a totes les activitats cal inscripció prèvia.

 

La celebració, que s’allargarà fins la primavera de l’any que ve, inclourà un acte institucional l’1 de desembre al Paranimf de la Universitat de Vic-UCC, un sopar per a professionals d’atenció primària de l’ICS de tota la comarca, una exposició fotogràfica itinerant i un acte acadèmic.

Naixement d’un centre de referència

El CAP Osona es va construir l’any 1970 i es va inaugurar l’1 de març del 1972 com a “ambulatorio de la Seguridad Social”. L’edifici, de 6 plantes i 3.400 metres quadrats, es va construir al solar de l’antiga presó, que es va ensorrar per aixecar el nou equipament. El terreny va ser cedit per l’Ajuntament de Vic a l’Instituto Nacional de Previsión i van signar-ne l’escriptura l’alcalde d’aleshores, Antonio Bach, i el delegat provincial de l’Instituto, Salvio Sendra. La construcció va costar uns 240.000 euros (uns 40 milions de pessetes) i des de la seva posada en marxa el CAP Osona ha estat el centre de referència de l’atenció sanitària pública de la comarca.

Mig segle de canvis i transformacions

Quan el centre va obrir portes la població d’Osona era de 102.000 habitants i hi treballaven 43 professionals (8 facultatius, 3 pediatres i 32 especialistes) que atenien 65.000 beneficiaris de la comarca. L’edifici acollia les dependències de la Tresoreria de la Seguretat Social, l’atenció primària, l’atenció especialitzada, la inspecció mèdica i el laboratori comarcal. Al llarg dels cinquanta anys d’existència, l’equipament ha viscut canvis i transformacions importants com el trasllat de les especialitats mèdiques i del laboratori a l’Hospital i, entre els anys 1994 i 2000, la reforma de consultes, la renovació del servei de Radiologia i de Pediatria i la ubicació a la segona planta del Programa d’atenció a la dona i d’una sala de preparació al part. Una data important va ser l’entrada en funcionament de l’EAP Vic Nord l’octubre del 1996.

1.346 visites al dia

El volum d’activitat diària s’ha incrementat tant els darrers anys, que l’edifici ha arribat al límit de la seva capacitat. Durant el 2021, es van fer un total de 351.424 atencions i des del 2015 fins a novembre d’enguany, la xifra ratlla els dos milions. En un dia d’activitat ordinària es fan més de 1.300 atencions. Per exemple, el 24 d’octubre d’enguany es van fer 1.346 visites entre els professionals de medicina familiar, ginecologia, llevadores, odontologia, nutricionistes, pediatria, infermeria, infermeria pediàtrica, referents de benestar emocional, treball social, cribratge ocular, audiometries, consultes d’atenció al viatger i atenció administrativa.

En aquests moments, treballen al CAP Osona 132 professionals i acull els serveis de l’Atenció Sexual i Reproductiva (ASSIR), el Servei de Diagnòstic per la Imatge (SDPI), el servei de cribratge ocular i d’audiometries i l’atenció continuada (ACUT). També l’EAP Vic Nord ha crescut en la seva activitat formativa des que ha estat acreditat, aquest any, com a centre docent. L’EAP, a més d’oferir servei a la ciutat de Vic i Gurb, forma residents de medicina familiar (MIR) i infermeria (IIR) i fa docència de pregrau a l’alumnat de ciències de la salut de medicina, infermeria, tècnic/a de Cures d’Auxiliar d’Infermeria (TCAI), radiologia i atenció a la ciutadania.

Amb la reforma de l’edifici com a horitzó

La missió del CAP Osona, com a centre d’atenció primària de l’ICS, és acompanyar les persones en totes les etapes de la vida i fer front als reptes de salut actuals, l’atenció a l’envelliment i la cronicitat dels seus usuaris, la promoció de la salut, la recerca i la docència. Per donar resposta als reptes plantejats, el Departament de Salut va anunciar aquest estiu que destinarà 8 milions d’euros del Pla d’inversions en atenció primària per remodelar i ampliar aquest edifici històric.

La imatge de l'aniversari, a la façana del CAP.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en Activitat física, Activitats, Alimentació, Lleure, Notícies, Salut comunitària, Salut sexual i reproductiva. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.