El CUAP Bages es consolida com a servei d’urgències a Manresa amb 5.500 atencions mensuals

El Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP), situat la planta baixa del CAP Bages, ha aconseguit en un any consolidar-se com a servei d’urgències de Manresa. En aquests moments, fa una mitjana de 5.500 atencions mensuals de patologies lleus o moderades.

L’alcalde de Manresa, Marc Aloy, i la regidora de Ciutat Saludable, Mercè Tarragó, han visitat avui l’edifici històric de referència de l’atenció primària a la ciutat acompanyats de la gerent de l’ICS a la Catalunya Central, Anna Forcada, i de la directora del SAP Bages-Berguedà, Elisabet Descals, entre d’altres professionals.

El 3 de febrer de 2020 el Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) de Manresa va passar de funcionar les nits i els caps de setmana a fer-ho les 24 hores del dia i tots els dies de la setmana, amb servei de radiologia i analítiques inclòs. L’objectiu era consolidar un segon servei d’urgències a la ciutat per atendre patologies de gravetat lleu o moderada que permetés descongestionar les urgències de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa.

Un any després les dades d’activitat assistencial demostren que el CUAP situat a la planta baixa del CAP Bages és un servei del tot consolidat i ha aconseguit esdevenir un referent per a la ciutadania que necessita una atenció sanitària urgent lleu o moderada. Si el gener del 2020, el CUAP va atendre 2.581 visites, el febrer del 2020 el tancava amb 4.282 i, hores d’ara, fa una mitjana de 5.500 atencions mensuals. Entre aquests dos moments hi ha un fet rellevant: l’esclat de la pandèmia i la decisió estratègica de tancar al públic els quatre centres d’atenció primària de Manresa i concentrar tota l’activitat a les urgències del CAP Bages: el resultat va ser que l’abril del 2020, el CUAP va registrar la xifra rècord de 16.256 atencions. El CAP de les Bases, també tancat al públic, va concentrar el personal de suport a les residències i l’atenció domiciliària.

L’ASSIR i la unitat de cribratge ocular, dos serveis de referència comarcal  

L’alcalde de Manresa, Marc Aloy, i la regidora de Ciutat Saludable, Mercè Tarragó, han fet una visita avui el CAP Bages, l’edifici emblemàtica de l’atenció sanitària pública a Manresa i a la comarca i que va commemorar, l’any passat, en plena crisi sanitària, els seus 50 anys d’existència sense cap celebració. La gerent de l’ICS a la Catalunya Central, Anna Forcada, i la directora del SAP Bages-Berguedà, Elisabet Descals, han ensenyat a Aloy i Tarragó les dependència del CUAP i el servei de radiologia, les instal·lacions del CAP Plaça Catalunya (plantes 1 i 2), la Unitat d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR), el servei d’audiometries i la unitat de cribratge ocular.

A la visita també hi han assistit la gerent en funcions de la Regió Sanitària de la Catalunya Central del CatSalut, Teresa Sabater, la directora de l’ACUT Bages-Berguedà, Judit Roca; el responsable del Servei de Diagnòstic per la Imatge (SDPI), Josep Trullàs; la directora de l’EAP Plaça Catalunya, Montse Ciurana; la coordinadora d’Atenció a la Ciutadania de la Catalunya Central de l’ICS, Berta Sarret; i l’adjunta a la direcció del SAP Bages-Berguedà, Ester Vila.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en Notícies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.