El Servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva d’Osona (ASSIR Osona) recorda la importància de continuar amb l’alletament matern malgrat la COVID-19

Fotografia de l'ASSIR OsonaLes llevadores de l’ASSIR Osona de l’ICS a la Catalunya Central ofereixen suport i assessorament en la lactància materna. Per a situacions especials també disposen d’una consulta específica de lactància al CAP Osona, amb una llevadora consultora internacional certificada en lactància materna (IBCLC).

Els estudis actuals no han detectat la transmissió del virus a través de la llet materna ni en l’alletament i, en canvi, estudis recents apunten que el sèrum de la llet materna bloqueja l’adhesió i l’entrada del virus a les cèl·lules i n’atura la replicació viral. Per això, l’Organització Mundial de la Salut recomana no interrompre la lactància en cas de COVID-19 amb les mesures higièniques adequades (rentat de mans amb aigua i sabó o gel hidroalcohòlic sovint, ús de mascareta durant l’alletament, protecció de la boca en tossir o esternudar, i neteja i desinfecció de les superfícies de contacte).

“Els nombrosos beneficis del contacte pell amb pell i l’inici precoç de la lactància (tant a curt com a llarg termini) superen àmpliament els possible riscos de transmissió i malaltia associats a la COVID-19”, tal com diu l’OMS i ratifica la llevadora IBCLC Raquel Moreno des de la consulta de lactància.

 

Les llevadores de l’ASSIR, ubicades a cada Centre d’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut (ICS), donen suport a la lactància materna i, si és necessari i en cas de situacions especials, deriven les mares a la consulta específica de lactància al CAP Osona perquè hi atenguin situacions especials del nadó, com ara alteracions en la succió o en la cavitat orofacial, prematuritat, detecció del fre lingual curt, anquiloglòssia, guany de pes escàs del nadó i causes que l’originen, i situacions especials de la mare com són mastitis, dolor en lactar, hipogalàcties, asimetries, mugrons invertits. També duen a terme assessorament en la relactació, orientació en la reincorporació a la vida laboral, deslletament respectuós, lactància en tàndem i bessons, inducció a la lactància o lactància adoptiva, entre d’altres. Des del 2017, any en què va començar el servei específic, s’han atès més de 800 visites.

 

També des de l’ASSIR es continua impulsant un grup de suport a l’alletament matern a través d’Internet, un servei en què la llevadora i la IBCLC assessoren les mares i poden compartir i intercanviar experiències per ajudar-les a satisfer les seves necessitats i també les del nadó en qualsevol etapa de la lactància. L’ASSIR recorda que la lactància materna proporciona als nounats beneficis per a la salut i per al seu desenvolupament que duren tota la vida.

 

Contacte i funcionament del servei

 Totes les mares interessades poden contactar amb la consulta de lactància del CAP Osona tots els dimarts i dijous al matí a través del telèfon 93 889 04 94 o del correu electrònic: consultalactanciaosona.cc.ics@gencat.cat.

 

El Grup de Suport a l’Alletament Matern es programa cada dimarts entre 11 i 12.30 hores a través de la plataforma Jitsi Meet (https://meet.jit.si/gruplactanciaosona), a la qual s’accedeix pel navegador Google Chrome. Totes les persones interessades s’hi poden connectar directament sense inscripció prèvia.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies, Salut sexual i reproductiva i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.