Els programes de telemedicina al Bages, al Berguedà i al Moianès estalvien 200.000 km als pacients en un any i mig

Entre gener de 2018 i juny de 2019, els programes de telemedicina implantats al Bages, al Berguedà i al Moianès ―que inclouen teledermatologia, teleúlceres, teleparpelles i teleaudiometries― han suposat un estalvi de més de 9.000 visites presencials, de gairebé 200.000 quilòmetres recorreguts, de 12.000 litres de combustible i de 4.000 hores de desplaçaments, i han reduït les emissions contaminants en 30.000 tones de diòxid de carboni.

Aquests són alguns dels principals resultats d’un estudi que han dut a terme investigadors de l’ICS Catalunya Central, del campus Manresa de la UVic-UCC i del TICSalut per avaluar l’impacte ambiental dels programes de telemedicina implantats a la Catalunya Central i que són particularment beneficiosos en entorns rurals amb població disseminada. L’estudi confirma que la telemedicina redueix l’impacte ambiental i l’emissió de contaminants atmosfèrics emesos pels vehicles i contribueix a la sostenibilitat ambiental.

Amb la telemedicina, els pacients acudeixen al seu equip d’atenció primària de proximitat, on se’ls prenen fotografies o se’ls fan altres proves, que s’adjunten a la seva història clínica electrònica per tal que els especialistes hospitalaris en facin el diagnòstic. D’aquesta manera, els pacients eviten haver-se de desplaçar físicament als hospitals de referència per ser visitats.

En el període estudiat, els serveis de telemedicina del Bages, el Berguedà i el Moianès van atendre 12.322 casos, la qual cosa va evitar 9.000 visites presencials; una reducció del 73,3 % de visites, respecte del sistema tradicional, que suposa un estalvi econòmic de més de 15.000 euros.

L’estudi calcula que cada visita presencial que no s’ha de fer evita recórrer una mitjana de 21,3 km fins a l’hospital de referència i, a partir d’aquesta dada, s’han calculat també els estalvis de combustible i la reducció de les emissions contaminants: en total, 29.384 tones de diòxid de carboni, 36,61 kg de monòxid de carboni, 43,93 kg d’òxid nítric i 28,9 kg de diòxid de sofre.

L’estudi ha estat publicat a la prestigiosa revista International Journal of Enviromental Research and Public Health.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies, Notícies de recerca i innovació i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.