Es reprèn l’estudi científic “Healthy Communities”, que compta amb la col·laboració de l’ICS

La Fundació Science, Health & Education (SHE) – Fundació “la Caixa”, liderada pel prestigiós cardiòleg Dr. Valentí Fuster, reprèn el projecte Healthy Communities 2030 a Sallent i Cardona (Bages) el setembre del 2021, que compta amb la col·laboració de l’ICS a la Catalunya Central.

Es tracta d’un projecte d’investigació pioner i ambiciós centrat en la salut, que requerirà la participació de 2.300 persones dels dos municipis bagencs amb l’objectiu de validar que la intervenció en una comunitat —a través dels programes integrals que han estat dissenyats pel Dr. Fuster i el seu equip científic— impacta de manera positiva en els hàbits de vida de la seva ciutadania, aconseguint, així, la millora de la salut i de la qualitat de vida, i la reducció del risc de patir malalties cardiovasculars, primera causa de mort al món.

El projecte Healthy Communities 2030, que s’havia d’iniciar el segon trimestre del 2020, va quedar ajornat a l’abril del mateix any per la pandèmia de la covid-19. Durant aquest temps, l’equip pedagògic de la fundació ha treballat en el desenvolupament d’un nou model híbrid, adaptat a la nova realitat, que incorporarà sessions en línia, dinamitzades per experts, juntament amb activitats presencials que garantissin totes les mesures de seguretat necessàries per protegir la salut dels participants.

Més sobre el projecte Healthy Communities 2030

Healthy Communities 2030 avaluarà l’eficàcia d’una intervenció comunitària prestant especial atenció als principals factors de risc de les malalties cardiovasculars. El programa es basa en el resultats de projectes Si! I Fifty Fifty impulsats per la Fundació SHE-Fundació “la Caixa” en col·laboració amb el CNIC i el Mount Sinai Hospital, en els quals han pogut participar unes 32.700 persones i que han demostrat ser beneficiosos en la millora de la salut cardiovascular.El projecte actual es basarà en les dades obtingudes de 1.150 veïns de Cardona i de 1.150 veïns de Sallent, que permetran establir una comparativa d’evolució. Per seguir el rigor científic, es farà una selecció aleatòria a partir del cens dels dos municipis per tal de trobar persones de totes les franges d’edat. Les persones escollides rebran una carta nominal que els convidarà a participar en el projecte. En aquesta carta se’ls indicarà quins seran els passos a seguir.

A les 2.300 persones que formaran part del projecte, se’ls prendran una sèrie de mesures des del seu Centre d’Atenció Primària, com el pes, l’altura, el perímetre de la cintura, la pressió arterial, el colesterol, els triglicèrids, la glucosa en sang, la força muscular, els hàbits d’alimentació, l’activitat física, la son, el consum de tabac i el nivell d’estrès.

D’aquests mesuraments s’obtindran uns informes que seran entregats a cada participant on hi constaran unes conclusions individuals i unes propostes de millora de salut en cada cas.

Un cop fets els mesuraments, s’iniciaran els programes d’intervenció comunitària per a la millora de la salut, que seran diferents a Cardona i a Sallent. Les persones escollides de Cardona actuaran com a població intervenció i rebran estímuls per millorar els seus hàbits de vida a través de dos programes promoguts per la Fundació SHE – Fundació ”la Caixa” que ja s’han dut a terme a Cardona i a altres localitats de l’Estat Espanyol, i dels quals ja s’ha pogut demostrar la seva eficàcia en estudis anteriors. Són el Programa SI! de Salut Integral, per a nens i adolescents de 3 a 16 anys, i el Programa Fifty-Fifty, per a adults.

Sallent, en canvi, serà població control i assumirà un paper essencial en el projecte, ja que serà la clau per establir una comparativa entre els dos municipis. La població de Sallent seguirà la seva estratègia pròpia de salut comunitària i es beneficiarà dels informes de salut individuals que es proporcionaran a cada participant després dels mesuraments.

Durant el projecte, que té una durada prevista de deu anys, s’aniran repetint els mesuraments, tant a Cardona com a Sallent, per avaluar el curs de la intervenció sobre aquestes poblacions.

En definitiva, l’estudi pretén comprovar científicament l’impacte i l’eficàcia de l’estratègia dissenyada pel Dr. Valentí Fuster ‑basada en un model d’intervenció integral‑ sobre la salut de les persones a totes les etapes de la vida, amb la idea d’establir un model que pugui ser reproduïble a qualsevol altre lloc del món. Tal i com diu el Dr. Valentí Fuster: “Al Programa Healthy Communities els propis habitants de la comunitat promouen el canvi de paradigma de salut de la ciutat”.      

Healthy Communities compta amb el suport i la col·laboració de l’Ajuntament de Cardona i de l’Ajuntament de Sallent, així com dels Centres d’Atenció Primària dels dos municipis i de l’ICS – Institut Català de la Salut. L’equip mèdic del projecte està coordinat pel Dr. Jaume Marrugat de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM).

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en Notícies, Notícies de recerca i innovació, Notícies recerca, Recerca. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.