Prova pilot a Vic per avaluar l’eficàcia de l’autotest  de COVID-19 dins d’una escola en majors de 14 anys

L’ICS Catalunya Central participa en la prova pilot que tindrà lloc a l’escola de Vic l’Escorial per avaluar noves estratègies per a la detecció de la COVID-19 en l’àmbit escolar. La iniciativa forma part del projecte Escoles sentinella, que coordina el Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT).

Els dies 1 i 2 de juny es durà a terme la prova pilot d’autotest d’antígens a l’escola de Vic l’Escorial, una intervenció pionera a Catalunya per valorar l’eficàcia de la realització de l’automostra en un entorn escolar i en majors de 14 anys, per tant, en l’alumnat de segon cicle de l’ESO, batxillerat i cicles formatius del centre. La iniciativa s’emmarca en el projecte Escoles sentinelles, iniciat el gener de 2021 per millorar el coneixement sobre la infecció per SARS-CoV-2 en l’àmbit escolar de Catalunya i per estudiar noves estratègies de cribratge que, eventualment, es puguin extrapolar a altres centres.

Els participants en la prova pilot de Vic rebran un sobre amb tot el material necessari per fer l’autoprova, juntament amb un full d’instruccions i un vídeo explicatiu del procés de presa de la mostra. Els estudiants realitzaran la prova seguint les indicacions: començant per la presa de la mostra, la realització del test i finalment la interpretació dels resultats. Tot el procés es farà dins del centre i comptarà amb la supervisió de professionals d’atenció primària de l’ICS a la Catalunya Central, de la Clínica Bayés i del CEEISCAT que, també, en validaran els resultats.

En paral·lel, a l’Escola l’Horitzó de Barcelona es portarà a  terme una intervenció de recollida de mostra nasal de forma periòdica a alumnes de primària. És previst que a finals de juny es presentin els resultats de les intervencions de Vic i de Barcelona, així com els de la resta d’accions realitzades durant el curs 2020-2021 en el marc del projecte Sentinella i que inclou: el CEEISCAT, el servei de Pediatria de Vall d’Hebron, l’ISGlobal, el grup Living Lab for Health d’IRSICaixa, la Gerència Territorial Catalunya Central de l’ICS, la Fundació IDIAP Jordi Gol, la Fundació Lluita contra la Sida  i els serveis de Microbiologia dels hospitals de la Vall d’Hebron i de Can Ruti.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de coronavirus, Notícies, Notícies de recerca i innovació, Recerca i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.