El RecuperART arriba al Museu de la Pell de la mà de l’ICS a la Catalunya Central, i ho fa amb una primera visita per la història de la indústria de la pell a la ciutat. La iniciativa va tenir lloc el 3 de juny i la bona acollida per part dels assistents va confirmar que la cultura també pot ajudar a millorar el benestar emocional dels professionals sanitaris. Les properes sessions seran al Museu Episcopal de Vic.
El programa RecuperArt, impulsat per l’ICS amb la col·laboració del Departament de Cultura, ofereix als professionals que han patit la crisi sanitària una proposta basada en l’ús dels museus com a entorns de reflexió i millora del benestar emocional.
Es tracta d’una iniciativa, pionera a escala internacional, plantejada tenint en compte les característiques particulars del col·lectiu sanitari pel que fa a l’autopercepció de salut i necessitat d’autocura. Així, el programa busca complementar l’actual oferta de suport psicològic i emocional que ofereix l’ICS, mitjançant una activitat de tipus comunitari fora de l’àmbit assistencial formal.
El 8 i 10 de juny el RecuperART es realitzarà al Museu Episcopal de Vic, que oferirà una activitat orientada a prendre consciència de com l’art pot ser beneficiós per a la salut mental. La proposta slow looking consistirà a observar una obra romànica i una de gòtica amb la finalitat no només de mirar una obra d’art sinó d’experimentar-la d’una forma més profunda i emocional. Les peces escollides estan relacionades amb la medicina i la cura personal i són: el Frontal d’altar de la Mare de Déu del Coll: el part i el naixement, i el Compartiment de retaule amb sant Agustí: recolliment personal i cura interior.
Per la seva banda, el Museu de la Pell d’Igualada va proposar als assistents una visita a l’adoberia de Cal Granotes, on es van observar els elements més característics d’una adoberia de fa tres-cents anys, dedicada a treballar la pell de forma artesanal. Després, es els professionals van visitar la sala “Un univers de pell”, a l’edifici Cal Boyer amb els objectes de diferents cultures confeccionats amb pell, que van des de l’època romana fins al segle XX i que exemplifiquen les múltiples aplicacions i utilitats d’aquesta matèria tan preuada. La visita va acabar amb un taller artístic arrelat en la meditació: van decorar una estoreta del ratolí de pell amb dissenys inspirats en les decoracions o gravats d’algunes de les peces observades.