Experts en malalties infeccioses recomanen seguir els tractaments antibiòtics prescrits i tenir al dia el carnet de vacunacions

Seguir les indicacions mèdiques a l’hora de seguir un tractament antibiòtic i tenir al dia el carnet de vacunacions. Són dos missatges adreçats a la ciutadania davant la problemàtica creixent de les resistències als antibiòtics que es van donar en la II Jornada d’Actualització en Malalties Infeccioses. L’esdeveniment es va celebrar aquest dijous a Manresa i va aplegar més de 170 professionals de la Catalunya Central.

Les jornades, que van repetir la bona acollida de la primera edició, són fruit del treball conjunt que porten a terme cinc entitats sanitàries de la Catalunya Central per abordar de forma coordinada les malalties infeccioses i bacteris resistents i que són l’Institut Català de la Salut, la Fundació Althaia, la Fundació Sant Andreu Salut, la Fundació Hospital Sant Bernabé de Berga i el Centre Sanitari del Solsonès.

La primera taula, quees va centrar en el programa d’optimització de l’ús d’antibiòtics, va incloure ponències sobre la possibilitat de reduir la durada dels tractaments antibiòtics, el mapa actualitzat de resistències bacterianes i la infecció respiratòria des del vessant d’atenció primària, sociosanitària i especialitzada. La segona taula va estar dedicada a la prevenció de les infeccions en pacients amb immunosupressió i amb infecció per VIH, així com la prevenció i detecció precoç de les infeccions fruit de la mobilitat i els processos migratoris. Finalment el Dr. Antoni Trilla, cap de Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic, va parlar de les malalties infeccioses emergents al segle XXI, com l’Ebola, el zika, o el chikungunya.

En el decurs de la jornades es va presentar el grup multidisciplinari de malalties infeccioses i ús prudent dels antibiòtics que han creat els professionals de les cinc entitats organitzadores i que s’anomena PROA Bages, Berguedà, Moianès i Solsonès.

Les malalties infeccioses i els bacteris resistents són una problemàtica que va en augment no només a casa nostra sinó arreu del món i que són una seriosa amenaça per a la salut. Algunes malalties infeccioses no responen als antibiòtics disponibles perquè els bacteris que les han originat s’han fet resistents. En conseqüència, aquestes patologies no es poden tractar perquè els antibiòtics són ineficaços i, en d’altres, cal utilitzar antibiòtics reservats com a últim recurs i que són la darrera alternativa que hi ha disponible actualment.

Altres mesures adreçades a la ciutadania són:

  • Rentar-se les mans correctament
  • Evitar els riscos durant les relacions sexuals
  • Utilitzar mocadors de paper i posar el colze davant la boca a l’esternudar
  • Només prendre antibiòtics sota prescripció mèdica
  • Seguir les instruccions, respectant la dosi, l’horari i la durada
  • No abandonar el tractament abans d’hora
  • Conservar adequadament el medicament
  • No compartir antibiòtics amb altres persones
  • Dipositar al punt Sigre de la farmàcia l’antibiòtic sobrant
Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.