Tabac, com ho fem?

Entre el 24 i el 31 de maig de 2019 se celebra la XX Setmana Sense Fum, enguany amb el lema Recupera la inspiració,  que té com a objectiu sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se en el tabac, abandonar el seu consum i gaudir d’un ambient lliure de fum. Rosa Cirera, infermera de l’EAP Sant Quirze de Besora, ens parlarà de les intervencions que practiquem a l’Atenció Primària per ajudar la ciutadania a deixar de fumar.

Segons l’enquesta de consum de drogues EDADES* que elabora cada dos anys el Ministeri de Sanitat, hi ha un augment del consum diari del tabac.

Des de l’Atenció Primària fem intervencions a totes les persones fumadores. Els qui han pres la decisió de deixar de fumar, els ajudem individualment o amb programes grupals i els informem on poden trobar ajuda: trucant el 061 o consultant al web del Programa d’atenció primària sense fum. Els aconsellem que emplenin el càlcul del cost del tabac que consumeixen i llegeixin els beneficis que els aportaria deixar aquest mal hàbit.

Hem aconseguit ajudar a molts pacients a deixar de fumar però d’altres, malgrat les explicacions donades sobre els riscos de les malalties que poden patir si segueix fumant (cardiorespiratòries, càncer…), les reflexions sobre el cost econòmic que els suposa i d’altres motius, consideren que no és el moment o bé simplement no en vol sentir ni a parlar.

Què cal fer per ajudar aquesta part de la població que segueix fumant o s’inicia en aquest mal hàbit?

El tabac és responsable en el nostre país d’una elevada incidència de malalties i morts evitables, per tant estem davant d’un problema de salut pública important.

Caldria desenvolupar accions que modifiquin els factors socials?

  • polítiques fiscals apujant preus
  • control en publicitat encoberta (programes, sèries…)
  • seguiment del compliment Llei

Des de l’Atenció Primària seguirem lluitant per ajudar a tothom a deixar de fumar i insistir en les campanyes de prevenció.

Fem Salut. Gràcies per no fumar!

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Addiccions i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.