Es tracta de dues lones de grans dimensions que serviran per a un projecte artístic que veurà la llum el mes de juny.
Amb motiu de la celebració dels 50 anys del Centre d’Atenció Primària (CAP) Osona, que va tenir lloc durant l’any passat, l’ICS Catalunya Central va instal·lar unes lones commemoratives a la façana de l’edifici. Un any després de la commemoració, que va servir per posar en valor la trajectòria d’un centre de referència de l’atenció sanitària pública de la comarca, la institució aposta pel reaprofitament del material i dona aquestes lones a l’Escola d’Art de Vic, que desenvoluparà un projecte partint d’aquest donatiu: una lona de grans dimensions (de 64 m2) de polièster recobert de PVC i una de més petita, de 16m2, de PVC microperforat.
L’ICS, dins de la seva política ambiental d’impulsar l’economia circular, està duent a terme diverses iniciatives per tal de donar un valor afegit als materials que ja s’han usat i, d’aquesta manera, allargar-ne la vida útil, fet que suposa reduir els residus i evitar-ne el malbaratament de recursos. “Una d’aquestes iniciatives és el reaprofitament de la lona commemorativa del CAP Osona, a la qual es donarà una segona vida a través de l’Escola d’Art de Vic”, explica Marta Palou, directora de l’Equip d’Atenció Primària Vic Nord.
Gràcies a aquesta donació, l’Escola d’Art de Vic farà en aquesta ciutat un treball artístic que veurà la llum el pròxim mes de juny. Tal i com explica Oriol Amblàs, professor i responsable del departament de Forja i Fosa Artístiques de l’EARTVic, “amb el material que ens dona l’ICS, a qui agraïm la cessió, realitzarem unes accions artístiques en forma d’instal·lacions escultòriques sostenibles, emmarcades dins del projecte ‘Riberes de Vic’, per renaturalitzar el Mèder al seu pas per la ciutat”. Es tracta d’una iniciativa impulsada per l’Àrea de Participació Ciutadana i la de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vic, en el què hi participaran alumnes de cicles formatius i de batxillerat coordinats pel departament de Forja i Fosa Artístiques de l’EARTVic.
Compromís amb la protecció de la salut i el medi ambient
L’Institut Català de la Salut és una empresa pública de salut i, com a tal, vol ser capdavanter en la protecció de la salut, el medi ambient i la sostenibilitat ambiental. Totes les activitats tenen un impacte ambiental associat i l’atenció sanitària no n’és una excepció. Per això, l’ICS es compromet en la seva política de medi ambient a integrar la prevenció ambiental en l’activitat, a reduir la producció de residus i millorar la separació de les deixalles, i a aplicar mesures d’eficiència energètica, de foment de la participació de les parts interessades, i d’implantació de sistemes de gestió ambiental, entre d’altres. Altres exemples d’aquestes mesures són la donació de negatoscopis a centres educatius per a reaprofitar-los com a taules de llum o de bates velles de professionals a escoles d’art i costura.