La Catalunya Central redobla els esforços per augmentar les vacunacions i evitar conseqüències greus a causa de la grip

L’Organització Mundial de la Salut va establir l’objectiu que l’any 2010 s’havia de vacunar contra la grip el 75 % de la població de risc. Vuit anys després, continuem lluny d’aquestes dades: l’hivern passat, als centres d’atenció primària (CAP) de la Catalunya Central es va vacunar el 39,2 % de la població, respecte el 36,94 % de Catalunya, i un percentatge més alt en determinats grups de risc:

  • Anoia, 38 % de la població,
  • Osona, 37 %,
  • Bages, Berguedà, Solsonès i Moianès, 41 %.

Tot i que al territori es va aconseguir frenar la davallada dels darrers anys, l’objectiu dels professionals de l’atenció primària és augmentar aquests índexs perquè la ciutadania estigui el màxim de protegida davant una malaltia que pot comportar complicacions greus. Pel que fa als professionals sanitaris de la Catalunya Central, l’any passat es va vacunar el 42 %, molt per sobre de la mitjana de Catalunya (que va ser del 23 %).

Fent campanya per augmentar la vacunació

La campanya de vacunació d’enguany s’allargarà fins al 22 de desembre. Es recomana especialment a grups de risc ―com ara pacients de qualsevol edat que pateixen determinades malalties cròniques (diabetis, malalties respiratòries, del cor…), embarassades i  persones grans. La vacunació s’aconsella perquè, en cas d’agafar la grip, aquestes persones tenen més riscos de complicacions com, per exemple, una pneumònia, un empitjorament de la malaltia crònica, un part prematur, etc.

Però els professionals de salut del territori volen anar més enllà i fer arribar un missatge molt clar de conscienciació a la ciutadania: cal que es vacunin també totes aquelles persones que conviuen amb un familiar o contacte molt proper de risc. La vacunació és la millor mesura per evitar hospitalitzacions i, fins i tot, la mort.

Per aquest motiu, els professionals d’atenció primària treballen en diverses iniciatives per apropar-se als pacients a través d’altres activitats, fora de l’àmbit sanitari, amb l’objectiu de promoure la vacunació contra la grip; per això, s’estan preparant diverses actuacions comunitàries, com, per exemple, xerrades a casals i centres cívics, en festes locals…

L’objectiu de la campanya és que cada pacient prengui la decisió de vacunar-se sobre la base d’una informació clara que l’ajudi a resoldre els dubtes que pugui tenir i a aconseguir els objectius de la campanya 2018-2019:

  • Millorar la cobertura de la vacunació en persones de més de 60 anys i en persones amb problemes de salut de risc.
  • Augmentar la cobertura en dones embarassades.
  • Millorar la vacunació en professionals sanitaris.
  • Augmentar el nombre total de persones vacunades.
Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.