Els professionals d’atenció primària de l’ICS Catalunya Central a l’Anoia duen a terme una campanya per aconseguir un ús adequat dels anomenats protectors gàstrics ―com l’omeprazole o el pantoprazole― i reduir-ne el consum. Els protectors gàstrics són medicaments que redueixen la quantitat d’àcid a l’estómac i que es fan servir en diferents malalties digestives o com a prevenció de les complicacions per la presa d’altres medicaments. Les agències reguladores dels medicaments alerten que un ús inadequat i perllongat d’aquests fàrmacs pot generar increment de fractures, disminució de l’absorció de vitamines i minerals, malaltia renal o infeccions. Per això, des de l’Anoia s’estan fent activitats divulgatives entre la ciutadania i s’ha establert un treball conjunt amb el col·lectiu farmacèutic.
El benefici dels protectors gàstrics només està demostrat en alguns casos concrets: prevenció de l’úlcera gastroduodenal en persones grans que prenen antiinflamatoris, en la síndrome de Zollinger-Ellison, etc. També és freqüent, però no és necessari, que els malalts polimedicats o els que tenen símptomes de dispèpsia prenguin aquests medicaments. En aquest cas, és preferible canviar alguns hàbits en l’alimentació en lloc de medicar-se. Per exemple, evitar aliments rics en greixos, xocolata, begudes alcohòliques o amb gas, cafeïna, cítrics, tomàquets i sofregits, i altres mesures com ara evitar d’estirar-se immediatament després de menjar, els àpats copiosos i la roba ajustada i, només en cas que sigui necessari, prendre un antiàcid de manera puntual.
Per tal que els usuaris tinguin la màxima informació, professionals de l’ICS a l’Anoia van fer una xerrada oberta al públic a Santa Margarida sobre l’omeprazole, per informar la població sobre la importància del consum responsable i correcte d’aquest medicament.
Paral·lelament, l’ICS Catalunya Central està col·laborant amb les farmàcies de l’Anoia per establir conjuntament quins criteris se segueixen a l’hora d’informar i aconsellar els pacients sobre l’ús d’aquest medicament.
Projecte Essencial
En el decurs de l’any 2017, els centres de salut d’atenció primària ICS s’han adherit a les recomanacions del projecte Essencial, en el qual s’emmarca la campanya que s’està fent a l’Anoia. Aquest projecte el lidera l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya i vol promoure canvis, tant en els professionals com en els pacients.
Essencial vol augmentar la seguretat i qualitat de l’atenció al pacient, evitant les pràctiques que han demostrat ser menys efectives i més perjudicials per a la salut. Per això, recomana revisar i adequar els tractaments crònics a l’estat de salut actual de cada pacient.