La Regió Sanitària Catalunya Central aplega més de 200 professionals en la primera Jornada de Codis d’activació (ictus, infart, pacient politraumàtic, sèpsia, suïcidi i agitació)

Més de 200 professionals de l’àmbit sanitari, entre els quals de l’ICS Catalunya Central, han assistit a la Jornada de Codis “Estat de situació i línies de futur” que es va celebrar aquest dimecres a la Sala d’Actes de la Fundació Universitària del Bages de Manresa. La inauguració ha anat a càrrec de Núria Puig, gerent de la Regió Sanitària Catalunya Central, del Servei Català de la Salut (CatSalut), institució organitzadora de l’acte. Els codis d’activació o emergència són algoritmes d’actuació clínica assistencial que permeten una presa de decisió ràpida per activar els recursos que necessita cada pacient. L’objectiu principal dels codis és la reducció del temps d’intervenció, amb la millor assistència possible en l’atenció extrahospitalària, i el trasllat i la recepció adequats i àgils del pacient al servei d’urgències de l’hospital receptor.

La jornada s’ha estructurat en tres taules rodones, amb la intervenció d’experts en els diferents codis; la primera taula, moderada per Josep Maria Soto, cap d’Àmbit de Serveis Especialitzats del SEM, Sònia Abilleira, directora del Pla director de les malalties vasculars cerebrals (ICTUS), ha remarcat que l’ictus és una prioritat de salut. Fina Mauri, directora de les malalties cardiovasculars del Pla Director de l’aparell circulatori, ha destacat la importància de detecció i el temps d’actuació alhora de diagnosticar un codi IAM (infart de Miocardi) i  José G. Zorrilla, cap del servei d’urgències d’Althaia Xarxa Assistencial Universitària de Manresa, ha posat èmfasi en la coordinació vital entre l’hospital i el servei d’emergències mèdiques.

 Joan Cartanyà, metge d’atenció primària de l’EAP Vic Nord, per la seva banda, va presentar un treball amb l’objectiu de reduir el temps d’assistència a l’atenció del codi IAM en els equips d’atenció primària

 En la segona taula, moderada per Jesús Cabañas, cap territorial del SEM de la Catalunya Central, han participat professionals que han tractat la resta de codis; Juan Carlos Yébenes, cap del Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital de Mataró (sèpsia), Jordi Blanch, director del Pla Director de Salut Mental i Addiccions (suïcidi), i Jordi Armengol de la Regió Sanitària Barcelona i Elisabet Graell, sotsinspectora, sotscap ABP Osona (agitació).

I per últim, a la tercera taula, moderada per Yolanda Ferreres, directora d’infermeria del SEM, s’ha tractat el tema de forma transversal, amb diferents professionals de centres d’atenció primària i d’hospitals.

Al llarg de les intervencions, s’han avaluat les millores que han esdevingut els codis d’activació des de la seva creació fins a l’actualitat i s’han fixat nous reptes per als propers anys. Ha estat una jornada molt enriquidora pel seu caràcter transversal; hi han assistit professionals d’atenció primària, de salut mental, de sociosanitaris, d’hospitals, de serveis d’emergències i cossos de seguretat que han pogut compartir i intercanviar visions davant dels casos.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.