Ús dels inhaladors

Els inhaladors formen part del tractament de les malalties respiratòries com  l’asma o la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), però només són efectius si s’utilitzen correctament.

L’ús correcte de l’inhalador permet administrar la medicació directament als pulmons, on actua per disminuir i millorar els símptomes.

És important aprendre bé la tècnica a partir de formació específica i entrenament continu, ja que s’estima que aproximadament la meitat dels pacients amb prescripció d’un inhalador no l’utilitzen correctament.

Existeixen 16 marques de dispositius diferents, tot i així, la utilització de qualsevol inhalador implica 5 passos bàsics (tècnica inhalatòria): expirar, inspirar, aguantar, expirar i glopejar. No obstant això, cada dispositiu inhalador és diferent i té unes peculiaritats concretes que cal conèixer.

Trobareu informació detallada de cada dispositiu al link:

http://medicaments.gencat.cat/ca/ciutadania/tractaments/inhaladors/

Per seleccionar el tipus de dispositiu el metge o infermer tindrà en compte l’edat (en nens petits s’aconsella l’ús de càmeres espaiadores juntament amb el cartutx), el flux inspiratori, el nivell de coordinació del malalt i la capacitat cognitiva.

Alguns dels errors més freqüents són segons quin sigui el dispositiu:

  • No aguantar la respiració un temps suficientment llarg després d’inhalar una dosi del medicament. Es recomana contenir la respiració uns 10 segons o el màxim de temps que es pugui.
  • Utilitzar un inhalador buit.
  • Inspirar pel nas i no per la boca.
  • No exhalar completament abans de cada dosi o exhalar dins de l’inhalador.
  • No carregar adequadament el dispositiu.
  • Col·locar incorrectament el dispositiu i no col·locar adequadament els llavis al broquet.
  • Fer la inhalació en posició horitzontal o estirat al llit.
  • No fer un manteniment adequat ni dels inhaladors ni de les cambres d’inhalació.

La setmana que ve t’explicarem: Hàbits que modifiquen l’efecte dels fàrmacs: alcohol.

 

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.