L’Àrea de Recerca i Innovació de l’ICS a la Catalunya Central participa en un estudi que analitza la difusió de notícies falses sobre la COVID-19 a Twitter

Imatge del coordinador de Recerca i Innovació de l’ICS al territori, Josep VidalL’Àrea de Recerca i Innovació de l’Institut Català de la Salut a la Catalunya Central ha participat en un estudi que analitza la propagació, a través de les xarxes socials, d’una teoria conspiratòria que relaciona la tecnologia 5G amb la COVID-19. En concret, l’estudi ha analitzat més de 10.000 publicacions que es van fer a Twitter durant una setmana, a la primavera de 2020, en què l’etiqueta #5GCoronaviurs va ser tendència. Josep Vidal, metge de família i coordinador de Recerca i Innovació de l’ICS a la Catalunya Central, ha format part de l’equip d’investigadors liderats pel doctor Wasim Ahmed.

L’aportació a l’estudi

L’aportació de Josep Vidal a l’estudi ha consistit en l’anàlisi dels missatges difosos a través de Twitter en la qual es va poder concloure que un terç de les persones usuàries d’aquesta xarxa social es creien els milers de missatges divulgats. Vidal ha col·laborat en la redacció del context de l’estudi, l’anàlisi dels resultats obtinguts i la redacció de les conclusions. L’estudi “Covid-19 and the 5G Conspiracy Theory: Social Network Analysis of Twitter Data” s’ha publicat a la prestigiosa publicació especialitzada Journal of Medical Internet Research.

 

Josep Vidal ha participat en altres estudis sobre notícies falses a Internet en l’àmbit de la salut, entre els quals destaquen un projecte sobre la utilització de les cigarretes electròniques i els problemes de salut associats, i un estudi que analitzava els missatges difosos a Twitter relacionats amb la utilització de mascaretes. En paral·lel, també ha participat en un projecte que va començar a l’inici de la pandèmia amb l’anàlisi d’un perfil fals a Twitter a través del qual es defensava que els hospitals estaven buits i que la COVID-19 no era greu. A partir del perfil Film your Hospital es van començar a escampar els missatges falsos, que també s’han analitzat en el marc de l’estudi.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.