L’ICS a Osona participa d’un estudi que analitza l’impacte de la pandèmia entre els infants

Foto dels professionals de l'ICS que han participat a l'estudiProfessionals de pediatria de l’Institut Català de la Salut a Osona participen d’un estudi que analitza l’impacte de la pandèmia entre els infants del territori. El projecte d’investigació Infecció pel virus SARS-CoV-2 en població pediàtrica d’Osona. Característiques clíniques, epidemiològiques i seroprevalença es proposa identificar patrons de simptomatologia associats al virus SARS-COV-2 i orientar els professionals de pediatria en la detecció. En concret, els professionals de l’ICS han fet el treball de camp per recollir les dades dels infants participants a l’estudi atesos des dels Equips d’Atenció Primària Vic Nord, Tona, Manlleu i Santa Eugènia de Berga.

Els detalls de l’estudi

L’estudi consisteix en l’anàlisi d’una mostra representativa d’infants menors de quinze anys, a qui se’ls ha fet una prova PCR, per veure les diferències de simptomatologia entre els positius i els negatius i quins patrons estacionals segueix el virus. Es volen estudiar 430 casos, a qui se’ls farà un seguiment als sis i als dotze mesos per conèixer com s’ha resolt l’episodi i si hi ha hagut complicacions. Alhora, la investigació també servirà per veure la incidència i prevalença (el percentatge de positius en la mostra analitzada) i la seroprevalença (el nivell d’immunitat que ha desenvolupat la població respecte a una malaltia concreta i si aquesta és duradora o no).

 

Primers resultats

La inclusió de pacients a l’estudi va començar al març de 2020 (quan aleshores només es feien PCR als hospitals) i s’allargarà fins al 28 de febrer d’aquest any. Com que el seguiment de cada cas durarà dotze mesos els resultats definitius es coneixeran l’any vinent. A l’espera de les conclusions, de moment els pediatres sí que han pogut constatar que en infants el coronavirus acostuma a manifestar-se de forma lleu i que el paper transmissor del nen és poc significatiu, sobretot en l’àmbit escolar. Tanmateix, s’han donat alguns casos de complicacions que, tot i ser en un percentatge molt baix, poden esdevenir greus com la Síndrome Inflamatòria Multisistèmica Pediàtrica associada a la COVID-19, que pot provocar inflamació greu d’òrgans i teixits com el cor, els pulmons, els vasos sanguinis, el sistema gastrointestinal, entre d’altres.

 

L’estudi compta amb la participació d’un equip de professionals de pediatria, epidemiologia i microbiologia del Consorci Hospitalari de Vic, del propi ICS, de l’EBA, de la Clínica Bayés i d’altres investigadors col·laboradors i residents.  El projecte va ser premiat l’any passat amb la XXI Beca d’Investigació d’Osona que promou la delegació a la comarca del Col·legi de Metges de Barcelona.

 

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies, Notícies recerca, Sin categoría i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.