Les dietistes-nutricionistes de l’ICS Catalunya Central impulsen una campanya per evitar el malbaratament alimentari a les llars

La dietista de Sant Vicenç de Castellet pesant una pacient.L’Equip de Dietistes-Nutricionistes de l’ICS Catalunya Central ha impulsat una campanya contra el malbaratament alimentari amb motiu del Dia Mundial de l’Alimentació, que se celebra aquest diumenge, 16 d’octubre. S’han difós cartells als centres d’atenció primària (CAP) de tot Catalunya Central i també s’han programat diverses xerrades i tallers per promoure una alimentació sostenible i per evitar que es llencin aliments a les llars.

A Catalunya es malbaraten més de 260.000 tones d’aliments cada any, 35 kg de mitjana per habitant. Prop d’un 60% es llença a les llars. Amb aquest menjar es podrien alimentar 500.000 persones durant tot un any, segons xifres de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO).

Xerrades i consells pràctics

Per tal d’evitar el malbaratament, les dietistes-nutricionistes de la Catalunya Central volen fer arribar a la població consells pràctics, com ara planificar un menú setmanal, no fer la compra amb gana, prioritzar els aliments amb la data de caducitat més pròxima, comprar productes de temporada, revisar les temperatures de la nevera i el congelador, preparar les racions adequades a l’hora de cuinar, buscar idees per reutilitzar aliments preparats o demanar per emportar el menjar que no ens acabem al restaurant.

A més, aquest mes els equips d’atenció primària han programat diverses activitats entorn de l’alimentació:

  • 13 D’OCTUBRE
    • Xerrada “Alimentació i gent gran”. Piera, de 12 a 13 h. A càrrec d’Alba Creus, dietista-nutricionista del Servei d’Atenció Primària (SAP) Anoia. Dins el projecte El CAP a prop teu.
    • Xerrada “Alimentació sostenible: consells pràctics per evitar el malbaratament alimentari”. Club Sant Jordi de Bagà, de 11.45 a 12.45 h. A càrrec de Mar Gargallo, dietista-nutricionista del SAP Bages-Berguedà-Moianès.
  • 17 D’OCTUBRE
      • Xerrada “Alimentació per a un envelliment saludable”. Esplai d’Avis de Sant Fruitós de Bages, de 10 a 11 h. A càrrec d’Alba Adot, dietista-nutricionista del SAP Bages-Berguedà-Moianès.
      • Xerrada “Nutrició i salut mental”. Biblioteca de Piera, 16 h. A càrrec d’Alba Creus, dietista-nutricionista del SAP Anoia. En el marc de les accions pel Mes de la Salut Mental a Piera.
  • 19 D’OCTUBRE 
    • Xerrada “Salut i càncer de mama”. La Lliga de Capellades, 16 h. A càrrec de Laura Balaguer, dietista-nutricionista del SAP Anoia, i Anna Trapé, referent de benestar emocional comunitari. Amb motiu, també, del Dia Mundial del Càncer de Mama.
  • 20 D’OCTUBRE
    • Taller “Què és una alimentació saludable? De la teoria a la pràctica”. Espai Muriel Casals de Tona, de 19 a 20 h. A càrrec de Miquel Àngel Ferrà, dietista-nutricionista del SAP Osona.
    • Xerrada “Com podem menjar de manera saludable i gastar pocs diners?”. Pavelló Municipal d’Esports de Súria, 9.30 h. A càrrec de Núria-Vinyet Mestres, dietista-nutricionista del SAP Bages-Berguedà-Moianès.
  • 27 D’OCTUBRE
    • Taller “Cuinateràpia”. El femer de Gurb, de 10.30 a 12 h. A càrrec de Laura Barniol, dietista-nutricionista del SAP Osona, i Sandra Vilar, referent de benestar emocional i comunitari. Amb motiu, també, del Dia Mundial de la Salut Mental.
  • OCTUBRE/NOVEMBRE
    • L’Equip d’Atenció Primària Roda de Ter ha organitzat un concurs per a infants i joves sobre alimentació. En el cas de les escoles, es farà un concurs de dibuix amb els alumnes de 4t curs amb la temàtica “Alimentació i emocions”; i a l’Institut, un concurs fotogràfic sobre “Alimentació, sostenibilitat i emocions”, amb la col·laboració del Grup Fotogràfic de Roda de Ter. L’entrega de premis es farà al novembre i anirà acompanyada d’un berenar saludable.

La figura dels nutricionistes a l’Atenció Primària

L’ICS Catalunya Central ha incorporat el darrer any als seus equips d’atenció primària 10 dietistes-nutricionistes (4 al Bages-Berguedà-Moianès, 4 a Osona i 2 a l’Anoia), l’objectiu dels quals és promoure activitats per potenciar els hàbits i actituds de vida saludables, els canvis de conductes relacionades amb els factors de risc i el foment d’una alimentació equilibrada al llarg de les diferents etapes de la vida, de manera individual, familiar i comunitària.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en Activitats, Alimentació, Notícies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.