Enguany, a tot Catalunya, l’Institut Català de la Salut ja ha donat prop de 10.000 acumuladors de fred a 27 organitzacions que els han reaprofitat.
L’ICS comença a utilitzar caixes isotèrmiques que porten els acumuladors de fred integrats i es poden reutilitzar moltes vegades.
Als centres d’Atenció Primària hi havia un gran excedent d’acumuladors tèrmics: les pastilles de fred necessàries per transportar les vacunes i alguns medicaments anomenats termolàbils (s’han de conservar entre 2 i 8 ºC).
Abans, un cop transportats els medicaments, els acumuladors deixaven de ser útils. Per això, des de fa un temps, l’equip de Medi Ambient, amb la col·laboració de la Unitat de Farmàcia d’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut, treballa per donar-los una segona vida en altres usos, com ara en alimentació, en recerca o als centres educatius. En paral·lel, també es busquen alternatives com les caixes isotèrmiques, que tenen els acumuladors integrats i permeten molts usos consecutius un cop s’han reactivat.
Donatius per allargar la vida útil dels acumuladors
L’Àrea de Responsabilitat Social Corporativa de l’ICS Catalunya Central, com s’ha fet en altres punts de Catalunya, ha donat acumuladors a diverses entitats del tercer sector del territori que sí que poden donar-los una segona vida. Aquest és el cas de la Fundació del Convent de Santa Clara de Manresa, gestora del Banc dels Aliments, que ha rebut un donatiu per part de l’ICS Catalunya Central de 300 acumuladors tèrmics.
Els acumuladors són un tipus de residu que no es pot reciclar. Aquest fet, a banda de l’impacte ambiental, també comportava un sobrecost econòmic per a l’Institut Català de la Salut pel que fa a la seva gestió com a residu, ja que necessitava un transport especial. Gràcies a aquests donatius, els acumuladors allarguen l’ús i, a més, donen servei a altres entitats.
Es tracta d’una acció d’àmbit nacional. Només aquest any, ja s’han donat 10.000 acumuladors tèrmics a 27 entitats catalanes.
Alternatives per evitar residus
Des de l’ICS, s’està treballant en solucions alternatives que evitin la generació d’aquest residu. En aquest sentit, des de l’inici de l’any s’ha començat a distribuir algunes vacunes en unes noves caixes isotèrmiques que porten els acumuladors de fred integrats i que es poden reutilitzar moltes vegades. Amb la utilització d’aquestes noves caixes, ja no es necessiten els acumuladors d’un sol ús, no es generen residus i augmenta la qualitat logística, ja que es garanteix amb més seguretat el manteniment de la cadena de fred durant la distribució de les vacunes des de la Unitat de Farmàcia fins als punts de vacunació.
Amb tot, l’objectiu final és aconseguir deixar de generar aquest residu i fomentar altres sistemes de transportar els medicaments i altres tractaments sense haver de fer servir aquests acumuladors.