Durant aquests dos anys, s’han confirmat 172.371 contagis de coronavirus i s’han lamentat 2.702 defuncions.
El desplegament de la campanya de vacunació ha permès que tres de cada quatres persones de la Catalunya Central estigui immunitzada.
El 25 de febrer de 2020 es va detectar el primer cas de covid a Catalunya, el 3 de març de 2020 es publicava el primer cas confirmat a la RSCC, al Bages i el 12 de març es decretava el tancament de la Conca d’Òdena en el primer focus de la pandèmia a l’estat espanyol.
El virus va entrar amb virulència a la Catalunya Central i en dos anys, fins l’actualitat, ha capgirat tots els àmbits de la societat, incloent també el sistema sanitari. En aquest període, a la Regió Sanitària s’han confirmat 172.371 contagis de coronavirus i s’han lamentat 2.702 defuncions, la darrera aquesta mateixa setmana. D’altra banda, la campanya de vacunació iniciada a finals de 2020 ha avançat a bon ritme, ja s’han administrat més d’1,3 milions de dosis i s’ha assolit una immunització del 77% de la població en pauta completa.
En el transcurs de tota la pandèmia, el nombre de casos ha estat fluctuant, registrant diferents pics per cadascuna de les sis onades. Però així com durant les onades del primer any de la pandèmia hi va haver els índex de mortaldat més alts, la vacuna va frenar aquesta tendència. Segons explica la delegada de Salut al territori, Imma Cervós, “la pandèmia ha viscut una abans i un després de la vacuna. I en aquests darrers mesos, tot i que hi ha hagut el moment més àlgids de contagis d’aquests dos anys, la gravetat dels casos no ha estat tan important per la immunització de la ciutadania”. De fet, el màxim nombre de contagis confirmats es va produir el 17 de gener de 2022, -durant la sisena onada- dia en què es van notificar 3.380 positius a la Catalunya Central. D’aquests, 786 a l’Anoia, 1019 a Osona i 1575 a l’AGA del Bages, Berguedà, Solsonès i Moianès.
Les proves diagnòstiques han sigut l’element clau en la detecció de la malaltia. La confirmació dels casos ha permès al Servei de Vigilància Epidemiològica pogués fer el seguiment de la persona positiva, prosseguir al seu correcte aïllament i dels contactes estrets i tallar les cadenes de transmissió. La capacitat de realitzar proves diagnòstiques ha anat en augment al llarg de la pandèmia.
Actualment, la Regió Sanitària Catalunya Central té una major capacitat de processament de proves que durant la primera onada, a més d’estar àmpliament normalitzades i a l’abast de tothom mitjançant la venda de TAR en farmàcies. Precisament en els darrers dos anys s’han realitzat a la regió més de 1.397.218 proves – PCR (856.531) i TAR (540.687)- amb una positivitat mitjana del 10,2%. La mitjana d’edat de les persones positives a la Catalunya central ha variat en el transcurs de la pandèmia i actualment se situa en 38 anys i el 52,68% de les persones contagiades són dones.
Més d’1,3 milions de vacunes
Una de les actuacions mes destacades en aquests dos anys ha sigut el desplegament de la campanya de vacunació, iniciada el 27 de desembre de 2020 amb l’administració de les primeres dosis de Pfizer als residents i treballadors de les residències de gent gran i al personal sanitari. Al llarg de l’any, la vacunació s’ha estès progressivament entre la ciutadania. El desplegament ha suposat un gran repte organitzatiu i logístic, especialment per les característiques de conservació i manipulació de les vacunes. Ha estat liderat pels professionals d’infermeria amb la coordinació de l’Agència de Salut Pública i ha comptat també amb la participació d’equips d’infermeres voluntàries que ja van començar a tenir un paper clau en la vacunació a les residències.
En total s’han administrat més d’ 1,3 milions de dosis a la RSCC i s’ha assolit una cobertura en pauta completa del 77,04%. Per comarca, a l’Anoia s’han administrat 223.972 dosis; al Bages, 371.415; al Moianès 20.204; 24.493 al Solsonès; 77.776 al Berguedà i 314.126 a Osona.
Hospitals i atenció primària
A l’atenció primària, els seus professionals s’han convertit en una peça fonamental en la lluita contra la pandèmia. Una mostra de la tasca realitzada és que des del mes de març del 2020 fins a l’actualitat els CAP d’Atenció Primària de la Catalunya Central han registrat 839.655 visites relacionades amb la covid. El dia 17 de gener de 2022 ha estat el dia amb més visites a l’Atenció Primària, amb un total de 8.073.
Pel que fa a la incidència hospitalària, en el transcurs d’aquests dos anys, fins a principis de març de 2022, els hospitals de la Regió Sanitària de la Catalunya Central han registrat 65.814 ingressos per coronavirus. En el conjunt de la pandèmia, el dia de major ocupació de pacients COVID ha sigut el 6 d’abril de 2020 –durant la primera onada- quan hi havia un total de 1.528 persones ingressades a les UCI.